A vörös sárkány országa

A húszezer négyzetkilométernyi területű tagország másik szimbóluma a fehér-zöld színű nemzeti zászló, amelyen egy vörös sárkány látható. Érdekesség, hogy a sárkány alakja nem egyezményes, többféleképpen is ábrázolhatják. A walesi zászló eredete a mítoszok ködébe vész, a sárkány szimbólum talán a rómaiakhoz köthető, a zöld-fehér szín pedig a Tudorházra utal. A walesi származású uralkodóház 1485 és 1603 között volt hatalmon Angliában. Az országot hivatalosan 1535-ben, VIII. Henrik uralkodása idején csatolták Angliához. Mivel Wales jelenleg is az Egyesült Királyság része, a végrehajtó hatalom a királynő kezében van. A parlament mellett azonban néhány területen a walesi nemzetgyűlés irányít.


A futballkedvelők biztosan tudják, hogy a Manchester United oszlopos tagja, Ryan Giggs és a nemrég a Real Madridhoz igazolt Gareth Bale is walesi származású. Az ország labdarúgó-válogatottja Anglia és Skócia csapata után a világ harmadik legrégebbi válogatottja, ez idáig azonban csak egyetlen világbajnokságon vett részt: 1958-ban a hetedik helyen végzett a csapat. A labdarúgó-szövetség címerében szintén vörös sárkány látható.

 

Walesről nekünk, magyaroknak elsőként feltehetően Arany János balladája, A walesi bárdok jut eszünkbe. A költemény nyolc évvel az 1848–49-es szabadságharc bukása után született, amikor a költőt felkérték, hogy írjon üdvözlő ódát a Magyarországra látogató uralkodópár, I. Ferenc József és hitvese tiszteletére. Arany azonban nem vállalta a feladatot – helyette a vértanúságot szenvedett bárdok történetét öntötte versbe.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .