A világ legsikeresebb vállalata

– Ilyen és ehhez hasonló, megdöbbentő gondolatokat hallhattak Kiss Ulrich jezsuita szerzetestől azok, akik részt vettek egy interaktív szemináriumon, melyet keresztény vállalkozóknak, vállalati közép- és felsővezetőknek szervezett az ÉrMe Kht. a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házban, Máriabesnyőn, március 27. és 30. között. A négynapos együttlét során Kiss Ulrich Jézus Krisztus példáját állította a résztvevők elé, aki megalapította a világ legsikeresebb „vállalatát", a katolikus egyházat, amely kétezer év óta millió krízisen és változáson ment keresztül, és mindig képes volt megújulni.

Kiss Ulrich – mielőtt belépett a jezsuita rendbe – tizennyolc évig maga is menedzserként dolgozott, kis-, közép- és nagyvállalati vezető is volt: Franciaországban, Svájcban és Németországban szerzett üzleti tapasztalataiból, a szakirodalmakból és a Szent Ignác módszerével átelmélkedett evangéliumból állított össze egy olyan tézissorozatot, melyet szeretne átadni azoknak, akik becsületes módon kívánják vezetni vállalkozásukat. „Aki a veszélyt és az esélyt együtt látja és kézben tartja, az a vállalkozó. Sokan abba a hibába esnek, hogy mindent maguk akarnak csinálni. Egy vállalkozónak nem szabad belemerülnie a részletekbe, hanem állandóan a piacon kell lennie. Legsürgősebb feladata tehát a jó csapat összeállítása, hiszen piacok tucatja kínálja magát” – ilyen gondolatokról beszélgettek és osztották meg tapasztalataikat egymással a résztvevők. Németh László vállalkozó elmondta: „Ulrich atya rávezetett minket arra, hogy nem a magas fizetés a legfontosabb, hanem az, hogy az embereknek jövőképet mutassunk, jól érezzék magukat munkahelyükön, és ezért ott akarjanak maradni.” Meggyőződött róla, hogy valóban fontos a vállalati ünnepek megrendezése, hiszen ez növeli az emberekben a céltudatosságot és az összetartozás érzését is. Bethlenfalvy Gábor jó ötletnek tartja, hogy a cégnél dolgozó emberek ne csak egy helyet töltsenek be, hanem ez időről időre változzék, így mindenki tanul valami újat, és ez a cég számára is előnyös lehet, hiszen kiderül, ki a legalkalmasabb egy-egy pozíció betöltésére.

A rendezvényt az ÉrMe (ÉrtékMegőrző Üzlet- és Vállalkozásfejlesztési Kht.) szervezte, mely keresztény üzletemberek és vállalkozók klubjaként indult. Jelenleg közhasznú társaság, fő feladata szemináriumok szervezése, és olyan fórumok létrehozása, ahol keresztény üzletemberek és vállalkozók rendszeresen találkozhatnak. Lehetőséget biztosítanak a gödi Piarista Szakmunkásképzőben végzett szakembereknek, hogy kapcsolatba kerüljenek keresztény vállalatokkal, és munkát találjanak – tudtam meg Salzmann Zoltántól, a szeminárium szervezőjétől, az ÉrMe ügyvezetőjétől. Ulrich atya vallja: „Csak keresztény módon lehet vállalkozni, mert valamilyen etikai háttérre szükség van.” Reményeink szerint egyre többen lesznek olyanok, akik a mai pénzéhes, csak hasznot húzni akaró üzleti élet ellenére mernek keresztény módon, becsületes munkaadóként példát mutatni és reményt adni ebben az értékvesztett világban. A következő ilyen szemináriumot nők részére tartják június elején.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .