A világ emberibb arcáért

 

Milyen missziót tölt be az Andante Európában?

– A szervezet legfőbb célja, hogy informáljon, konzultáljon, koordináljon és érdekeket képviseljen. Az Andante lényegében egy olyan fórum, ahol a katolikus nők kifejezhetik, nyíltan és őszintén megbeszélhetik egymással gondolataikat, még akkor is, ha különböző következtetésekre jutnak. Meg kell találnunk a közös pontokat a különböző kultúrákban. A közös bibliai értékek tükrében nőként kell választ találnunk korunk felmerülő kérdéseire. Az Andante küldetését így fogalmaztuk meg: „Legyünk a katolikus nők szószólói, és cselekedjünk egy olyan, élő Európa felépítéséért, amely a közjóért lép fel, és emberibb arcot ad Európának és a világnak!”


 

Milyen platformokon és mit tesznek céljaik megvalósításáért?

– Térjünk vissza a négy kulcsszóhoz: informálni, konzultálni, koordinálni és képviselni. Tagjainkat e-mail üzeneteken, leveleken, elektronikus hírmondónkon és weboldalunkon (www.andante-europa. net) keresztül folyamatosan tájékoztatjuk az aktuális kérdésekről és a szervezet tevékenységéről. Kikérjük véleményüket különböző témákban, és ők megosztják velünk tapasztalataikat. A jól működő, kölcsönös kommunikáció segítségével tudjuk koordinálni a tevékenységünket, és a különböző fórumokon képviselni tagszervezeteinket.

2012 januárjától részt veszünk az Európai Unió Tanácsában. Ez nemcsak azt jelenti, hogy szavazati joggal rendelkezünk a nemzetközi civilszervezetek konferenciáján, amely képviselteti magát az Európai Unió Tanácsában, hanem lehetőséget biztosít arra is, hogy részt vegyünk a bizottságok munkájában és a különböző munkacsoportokban. Ez egyúttal kiváló alkalmat nyújt arra is, hogy építhessük nemzetközi kapcsolatainkat, szélesebb körben oszthassuk meg gondolatainkat, és véleményt cserélhessünk más nemzetközi civilszervezetek képviselőivel. Részt veszünk a Keresztény Civil Szervezetek (CINGO) értekezletein is.

Képviselem az Andantét az úgynevezett IXE-csoportban is (Keresztények Európai Kezdeményezése). Ez a szervezet lényegében a huszonhét uniós tagország férfi és női képviselőiből álló gondolatbankként működik, amelyben megfigyelőként jelen vannak az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) brüsszeli képviselői is. A hálózat tagjai az Európai Laikus Fórum, a Pax Romana, az Európai Keresztény Nők Ökumenikus Fóruma, a Semaines Sociales de France, a Zentralkomitee der deutschen Katholiken és még több más szervezet. Kölcsönösen tájékoztatjuk egymást a tevékenységünkről, és meghívjuk egymást a konferenciáinkra.

Szervez az Andante saját eseményeket is? Ha igen, akkor milyen témában?

– Kezdetektől fogva éves rendszerességgel tartunk konferenciákat és nyári kurzusokat. A 2007-ben Hollandiában megrendezett konferenciánk a kultúrák közötti párbeszédről szólt. A 2008-as svájci tanulmányi napok központi témája a jó vezetői készségek és a konfliktuskezelés volt. A 2009-ben Angliában megrendezett nyári kurzusunk a média használatát (és a kommunikáció legújabb, elektronikus formáit) állította központba. 2010-ben Franciaországban tartottunk tanulmányi napokat a demokráciáról, 2011-ben Németországban nyári iskolát szerveztünk a nők lelkiségéről, és 2012-ben – szintén Németországban – rendeztünk nyári akadémiát az Isten teremtménye iránti felelősségünkről. A témák tehát nagyon különbözőek, ugyanakkor minden rendezvényünk középpontjában a nő áll. Valamennyi programunk közös célja, hogy tudatosítsuk a szervezet tagjaiban, milyen fontos szerepük lehet és kell hogy legyen a társadalom és az egyház alakításában. Az eseményeink elmaradhatatlan része a napi mise és a közös ima.

Számos, európai szintű rendezvényünket követően a tagszervezetek helyi programokat szerveznek, publikációkat jelentetnek meg a kiadványaikban, tanulmányi napokat rendeznek nemzeti vagy régiós szinten, néha akár helyi csoportokban is.

Ön szerint mi a nő alapvető küldetése a mai világban?

– Véleményem szerint a nők és a férfiak küldetése közös abból a szempontból, hogy Istentől kapott talentumaikat mindannyiuknak jól kell használniuk, nemcsak a maguk, hanem a körülöttük élők javára és a társadalom egészének épülésére. Arra a kérdésre, hogyan találhatják meg a nők az egyensúlyt a gyermeknevelés és a munka világa között, a következő a válaszom: a gyermeknevelés rendkívül fontos feladat, amelyben mindkét szülőnek teljes felelősséget kell vállalnia. A nő és a férfi közös feladata, hogy összehangolják életükben a családon kívüli (fizetett) munkát és a (nem fizetett) családi munkát (gyerekek, szülők, nagyszülők felügyelete, háztartás vezetése stb.). A házaspárok helyzetétől és lehetőségeitől függően különbözőek a megoldások. Célunk, hogy leromboljuk azt az előítéletet, amely szerint speciális feladatok és szerepek hárulnak valakire, vagy több, illetve kevesebb lehetőség illeti meg csupán azért, mert férfinak vagy nőnek született. Mindkét nem tagjainak egyformán meg kell kapniuk a lehetőséget arra, hogy személyiségükben kiteljesedjenek. Ez végső soron a gyerek, a család és a társadalom egészének érdekeit is szolgálja.

Melyek az Andante tervei a közeljövőre vonatkozóan?

– Legközelebbi rendezvényünk a 2013 áprilisában esedékes pozsonyi közgyűlés, amelyhez tanulmányi napok is kapcsolódnak majd. Ez igen fontos esemény, amelyre háromévente kerül sor. A közgyűlésen születnek döntések az Andante további politikájáról és a szervezet jövőbeli tevékenységének főbb irányvonalairól, a súlypontokról. Bátorítjuk a tagszervezeteket, hogy minél több aktív tagot küldjenek a rendezvényre, ne csak az elnököt. A tanulmányi napok ugyanis kiváló lehetőséget biztosítanak a résztvevők számára, hogy találkozzanak egymással, minél jobban megismerjék a többi ország szervezeteit, hasznos előadásokat hallgassanak meg, és véleményt cseréljenek, beszélgessenek egymással. Már sokszor megtapasztaltuk, hogy a nemzetközi találkozók kihívást jelentenek ugyan, de rendkívül gazdagítóak. Különösen értékes élményt jelentenek a résztvevők számára, és újabb kapcsolatokat, amelyeket sokoldalúan használhatnak fel a tevékenységük során. A megértést háromnyelvű szinkrontolmácsok segítik, a misén pedig a fohászokat és a miatyánkot mindenki a saját nyelvén mondja.

Az áprilisi tanulmányi napok témája a következő lesz: „Andante – együtt szőjük a remény Európáját”. A témaválasztással biztatást és újabb ösztönzést szeretnénk adni missziónk megvalósításához e válságos időkben.

Mi az Andante?

Az Andante, az Európai Katolikus Női Szervezetek Szövetsége 2006. május 6-án alakult meg Budapesten. Ma tizennégy európai országból huszonkét szervezetet tömörít magában, amelyek összesen 1,2 millió európai nőt tartanak számon tagjaik sorában. Több további szervezet jelezte jövőbeni csatlakozási szándékát. Az Andante vezetőségét Magyarország részéről Baternay Ágota RSCJ alapító tagként képviseli, és a Keresztény Női Felnőttképzési Egyesület (KNFE) elnökeként is jelentős szerepet vállalt a szervezet létrehozásában. A KNFE-ből jelenleg Laczkóné Huszka Zsuzsanna tagja az Andante vezetőségének. A közép-kelet-európai térségből Lettország, Szlovákia és Csehország is az Andante tagja.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .