A vég kezdete

Tudtuk, hogy előbb-utóbb bekövetkezik, így nem ért váratlanul bennünket. Nem, hiszen igazából már vártuk. Nagyon. Még akkor is, ha a konfliktus kirobbantója szemmel láthatólag olyan veszélyes, amilyet eddig el sem tudtunk képzelni. De ez sem gond, hiszen történelmi tapasztalataink szerint a nagy baj mindig képes volt egységbe kovácsolni az emberiség legjobbjait. És ha mind a két oldalon megfelelően képzett erők vonulnak fel, akkor biztos, hogy jól fogunk szórakozni.
A Marvel-moziuniverzum legújabb része, a Bosszúállók – Végtelen háború című film minden tekintetben a maximumra tört. Először is, az eddigi epizódok szinte valamennyi szereplőjét felvonultatták. Értelmetlen is lenne felsorolni őket, hiszen olyan sokan vannak. Nem is teszem, csupán annyit jelzek, hogy feltűnik
a filmben Vasember (Robert Downey Jr.), Amerika kapitány (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth), Hulk (Mark Ruffalo), Dr. Strange (Benedict Cumberbatch), Pókember (Tom Holland), Fekete Párduc (Chadwick Boseman), Gamora (Zo Saldana), Vízió (Paul Bettany), Űrlord (Chris Pratt), Drax (Dave Bautista), és rajtuk kívül még…
E gigantikus eposz kezd olyan bonyolulttá és sokszínűvé válni, mint a görög mitológia. Annak, aki az előző megannyi filmet nem látta, nem sok esélye maradt arra, hogy egy-egy önálló részt képes legyen értelmezni. A cselekmény ezúttal (nagyon) sok szálon fut – néha nehéz is követni az eseményeket –, a baráti egységekkel megerősített Bosszúállók több fronton veszik fel a küzdelmet a megtestesült gonosszal. Ugyanakkor ebben az epizódban teljesen egyértelmű, hogy ki melyik oldalon áll, mint ahogyan a jó és a rossz harca is sokkal élesebben rajzolódik ki, mint korábban.
A szuperhős-koalíció ellenfele Thanos, neve kísértetiesen hasonlít a görög mitológiából ismert Thanatoszra – aki nem más, mint a halál. Thanos alakja közel áll a kereszténységből ismert Antikrisztushoz, hiszen eredeti célja igazából a világ – egyik – nagy problémájának a megoldása. Szerinte ugyanis a túlnépesedés minden baj okozója, ezt pedig az Őrült Titán igen kegyetlen eszközökkel orvosolná.
Anthony és Joe Russo filmjében az izgalmak a tetőpontig fokozódnak. Emellett azért jut hely a humornak és az emberi ellentétek ábrázolásának is. A mosómedvetestbe szorult Mordályt lépten-nyomon lenyuszizzák, az egymást mindeddig nem ismerő Dr. Strange és a Vasember pedig a film végéig civakodik egymással. Kifejezetten vicces megoldás volt a filmkészítők részéről, hogy Eitri, a – hatalmas méretű – törpekirály szerepében Peter Dinklage-et láthatjuk. Ő alakította ugyanis a Trónok harcában azt a Tyrion Lannistert, akinek alacsony termete a konfliktusok egyik kiváltó oka volt.
A Bosszúállók – Végtelen háború nem csak a csúcsra, de egyenesen metafizikai magasságokba tör. Középpontjában ugyanis a hatalom (erő), a tér, az idő, az elme, a valóság és a lélek áll. Illetve az ezek lényegét magukban foglaló „végtelen kövek”. A galaxis őrzői első részében a Gyűjtő (Benicio Del Toro) magyarázta el – nekünk is –, hogy aki e kövek birtokában van, az egész univerzum felett megszerezheti az uralmat. Érthető, hogy a teljhatalomra törő Thanos meg akarja kaparintani ezeket, mint ahogyan az is, hogy a szuperhőshad minden erejét latba veti azért, hogy ezt megakadályozza.
A világegyetem-háború tehát kitört. Ám még koránt sincs vége. Vélhetőleg 2019 májusában folytatódik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .