A Vatikán keleti politikájáról

Az 1964. szeptember 15-én aláírt szentszéki–magyar részleges megállapodás 50. évfordulója alkalmából a Római Magyar Akadémia a Pápai Magyar Egyházi Intézettel, a Római Európai Egyetemmel, valamint a pozsonyi Comenius Egyetem Teológiai Karával együttműködésben nemzetközi konferenciát rendezett, amely a Szentszék Közép-Kelet-Európa felé irányuló politikáját vizsgálta XII. Piusz, XXIII. János és VI. Pál pápasága idején.


A konferencia kilenc különböző országból érkező tizennégy előadója a különböző párt- és állami szerveknél keletkezett iratok, a nemzetközi diplomáciai dokumentumok, valamint a már kutatható egyházi levéltári források kritikus és összehasonlító elemzésével gazdagította ismereteinket a Vatikán keleti politikájában részt vevő felek gondolkodásmódjával, álláspontjával és viselkedésével kapcsolatban, segítve ezáltal a történelmi folyamat jobb megértését.

A tanácskozást Dominique Mamberti érsek, a Vatikáni Államtitkárság államközi kapcsolatokért felelős titkára nyitotta meg. A konferencia előestéjén levetítették Gilberto Martinelli A bronzkapu című, Mindszenty József bíboros, hercegprímás személyét bemutató dokumentumfilmjének munkakópiáját.

RMA

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .