A Vatikán elemzi a gazdasági válságot

A pápa gyakran utal erre. XVI. Benedek pápa nemcsak a pénzügyi válság által sújtott emberek iránt van részvéttel, hanem gyakran utal arra, hogy át kell alakítani a világgazdasági rendszert, hogy emberhez méltóbb és szolid legyen. A Szentatya hangsúlyozza, hogy a gazdaságnak „alapvető értékekre” van szüksége ahhoz, hogy „egyenlően biztonságos, igazságos fejlődést nyújtson mindenki számára.”

XVI. Benedek most új fejlődésmodellel foglalkozik – mondja Lombardi páter. – „Ahogyan béke világnapi üzenetében írta, erre nemcsak a pénzügyi válság miatt van szükség, hanem a környezetvédelem (a teremtés védelme) miatt is, és az általános kulturális-erkölcsi válság miatt. Messzehangzó üzenet ez az új évre: „A jövőtől való félelem helyett egy jobb jövőt építő elkötelezettségre van szükség.” A Szentatya most főként azt tartja szükségesnek, hogy keressük az igazságosságot, a szolidaritást és a józanságot. A mai világ problémái nagyon- nagyon bonyolultak. De a tartós megoldások megtalálására szolgáló némely kiindulópontok mégis viszonylag könnyen felismerhetők – mondta P. Lombardi rádiónyilatkozatában. Csak akarni kell!

Ami a pápa és a Vatikán idei afrikai terveit illeti, azokról visszafogottan nyilatkozott P. Lombardi. A Gázai övezetben kirobbant válság nyilvánvalóan érinti a pápa szentföldi zarándoklatának tervét. Biztos azonban, hogy a Vatikán ebben az évben nagy figyelmet fordít Afrikára. Nemcsak a Dél-Afrikában esedékes idei választások miatt, hanem a márciusban sorra kerülő kameruni és angolai pápalátogatás miatt. És az ősszel Rómában összeülő afrikai szinódusi ülés miatt is. „Afrika számos országában szörnyű szenvedéseknek vannak kitéve emberek tízmilliói – mondta a szentszéki szóvivő. – Mészárlások, éhség, szegénység, például Zimbabwében… Mit tehetünk, hogy ilyen drámai helyzeteket a jövőben megakadályozzunk? Hogy ennek az anyagi lehetőségeiben gazdag világrésznek emberi értékei hozzájáruljanak a mai és holnapi emberiség és egyház jövőjének alakításához” – annak érdekében mindnyájunknak figyelnünk kell idén Afrikára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .