A valós problémákkal kell foglalkozni

Ennek érdekében egyesek nem riadnak vissza társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk szervezésétől sem. Meggyőződésünk, hogy ezek az igazi problémákról terelik el a figyelmet.

Ebben a kiélezett helyzetben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arra szólít fel minden döntéshozót, hogy a gerjesztett problémák és médiamegoldások helyett a valós kérdésekkel foglalkozzanak, mint a közbiztonság, a szociális biztonság, a szükséges egészségügyi ellátás, a családok védelme, a jövő nemzedék felelős oktatása és nevelése.”

A püspökkari nyilatkozat a válság nyomán kialakult helyzetről is szól. „Társadalmunk tagjai, különösen azok, akik egy élet munkájával járultak hozzá országunk építéséhez – mégpedig olyan körülmények között, amikor munkájuk ellenértékének jelentős részét maga az állam tartotta vissza -, jogosan várhatják el, hogy a megszorításoknak ne ők legyenek a legfőbb áldozatai.

Egyházunk a Jézus Krisztustól kapott küldetése szerint továbbra is hirdeti az örömhírt, szolgálja a békét, a kiengesztelődést és a köz javát” – zárul a nyilatkozat. A március 3. és 5. között megtartott tavaszi püspökkari ülés sajtótájékoztatóján Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben az egyház lehetőségei szerint segíti a rászorulókat. A tavalyi gyógyszertámogatási akció több egyházmegyében is sikeres volt – mondta a bíboros, majd hozzátette, hogy a közeljövőben érdemes megfontolni az 1940-es években már működött úgynevezett havi megajánlások rendszerének újraindítását egyházmegyei szinten. A korabeli gyakorlat szerint a plébániai karitász munkatársai összeírták, hogy kik szorulnak rá legjobban a támogatásra (élelemre, ruhára vagy orvosi ellátásra), valamint azt is, hogy ki tud felajánlani havonta egy bizonyos összeget segítségre. A „havi megajánlásokból" összegyűlt pénzt az egyházmegyei karitásznak utalták át, amely ebből segítette a rászorulókat. E régi gyakorlat felelevenítésének meghirdetése az esztergom-budapesti főegyházmegyében már az idei nagyböjtben várható.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tavaszi rendes ülésén a testület tárgyalt arról, hogy a Vatikán útmutatása és jóváhagyása alapján egy helyen változik a magyar nyelvű szentmise szövege. A változásról – amely pünkösdkor lép életbe – a konferencia körlevélben fogja tájékoztatni a lelkipásztorokat. A püspökkari ülés sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a változtatás a szentmise szövegében az eucharisztikus ima egyik evangéliumi részletének magyar fordítására vonatkozik. Pünkösdtől a már korábban is elfogadott – „ez a vér értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára” – fordítás lesz újra használatos.

A II. János Pál pápa által kezdeményezett Isteni irgalmasság ünnepéhez kapcsolódóan, április 18-án első alkalommal rendezik meg a Bizalom az irgalmas Istenben című országos konferenciát a budai ciszterci Szent Imre-templomban. A konferencia fővédnöke Katona István egri segédpüspök. A szlovák-magyar engesztelő imanapot június 6-án tartják immár hagyományosan a mátraverebélyszentkúti nemzeti kegyhelyen. Az ünnepi szentmisét 12 órakor Tomáš Galis püspök, a zsolnai egyházmegye főpásztora mutatja be. A püspöki konferencia az ülés során nagy figyelmet szentelt a Nyugat-Európában és Amerikában élő magyar ajkú hívek anyanyelvi lelkipásztori gondozásának és az ezzel kapcsolatban felmerülő gyakorlati kérdéseknek is.

A sajtótájékoztatón Erdő Péter bíboros újságírói kérdésre elmondta, hogy elkészült a püspöki konferencia tavaly év végén kiadott teremtésvédelmi körlevelének (Felelősségünk a teremtett világért) angol nyelvű változata, és megjelentek azok a munkafüzetek is, amelyek a körlevél módszertani feldolgozását segítik a lelkipásztori munkában és a hitoktatásban is. A bíboros szólt arról is, hogy elkészült a szentmisén kívüli templomi közös imádságokat (litániák, szentségimádások) tartalmazó Preorator (Az előimádkozók könyve) „modernizált”, új kiadása is.

Amint arról már lapunkban beszámoltunk, az MKPK Pro Ecclesia Hungariae-díjat adományozott P. Izmindy Antal lelkipásztornak. A kitüntetéssel a testület tiszteletét fejezi ki Izmindy atyának több évtizedes, áldozatos munkájáért, amelyet az Olaszországban élő magyar hívek lelkipásztori szolgálatában végzett. A díjat Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok püspöke adta át március 1-jén, Milánóban. A püspöki konferencia nevében Erdő Péter bíboros Pro Cultura Christiana-díjat adott át március 3-án Udvardi Erzsébet festőművésznek elkötelezett művészi munkájáért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .