A váci székesegyház

A székesegyház méreteit tekintve kiemelkedő: külső hossza hetvenkét, szélessége harmincnégy, a kupola ötvenöt méter magas. A süveg nélküli, kőbábos korláttal záródó tornyok harmincnyolc méter magasak. A homlokzat előtt található, az oszlopokat közrefogó tornyok háromszintesek. Az elsőn a lépcsőház, a másodikon a harangok, a harmadikon pedig a három és fél méteres számlapú, fekete alapon aranyozott, római számokkal ellátott, ütős, tűzzománc toronyóra foglal helyet.


   
A dóm hatvan méter hosszú, huszonnyolc méter széles, közel ötven méter magas, belső tere világos. Mintegy ötezer személy befogadására alkalmas, ülőhelyeinek száma 278. A berendezés és a freskók késő barokk stílusúak. A főoltárkép Szűz Mária Szent Erzsébetnél tett látogatását, a kupolafreskó pedig a Szentháromság diadalát ábrázolja. Mindkettőt a kor neves művésze, Franz Anton Maulbertsch alkotta. A dóm alatt altemplom húzódik, ahol három csoportban püspökök, kanonokok és világiak nyugszanak.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .