A tordasi Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom

A tordasi templomot Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelték fel 1760-ban. A történet azonban jóval korábban kezdődik. Már 1332-ben plébániát létesített a településen az egyház. A középkorban a Nyulak szigeti apácák birtoka volt, majd a mohácsi csatavesztés után a törökök foglalták el. A ma is álló templomot 1758-ban kezdték építeni. Padányi Bíró Márton veszprémi püspök helyezte el az új templom alapkövét, és megszentelte a három harangot, amelyeket Horányi Gábor Pest megyei alispán ajándékozott az egyházközségnek. Az építtetést Sajnovics II. Mátyás végezte felesége, Horányi Katalin, az alispán leánya támogatásával.


A környék településein ekkoriban beszedett veszprémi püspöki tizedeket a templom építésére fordították. Két év alatt készült el a tordasi istenháza. A templomot Balassa István csákvári plébános áldotta meg, és Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére és védelmébe ajánlotta.
Az ünnepi szentmise liturgiájához hajdan hozzátartozott a leborulás szép régi magyar hagyománya: „Karácsony napján és a Szűz Mária napjain, főképpen pedig Gyümölcsoltó Boldogasszony, vagyis az Ige testesülése és fogantatása napján a misemondó pap az isteni szolgálatban lévő több társaival együtt az oltár eleibe mégyen. Ott a legelső, legalsó grádicson éppen a földig leborul, így imádja a megtestesült Igét és az isteni kegyességnek ebben kinyilatkoztatott titkát ilyen alázatossággal tiszteli” – írja följegyzésében Padányi Bíró Márton. A tordasi búcsúra több környező településről, Gyúróról, Martonvásárról, Ráckeresztúrról gyalogosan zarándokolnak a hívek, hogy az ünnepi szentmisén együtt örvendjenek, és együtt emlékezzenek arra a rendkívül szilárd hitről és Isten iránti bizalomról tanúskodó pillanatra, amikor Mária igent mondott: „Legyen meg a te akaratod, Uram.”

A képek forrása: www.tordasrk.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .