A születő Dél-Szudán

De sikerül-e megvalósítani az új afrikai államot? Nagy a tét. Északon bevezetik a sariját, az iszlám törvényhozást, a két ország között különleges státussal rendelkező Abyei régió ellen pedig katonai támadásokat folytatnak, amelyek újabb háborút provokálhatnak.

Számtalan kitelepített északról tért vissza délre, vagy most menekül Abyeiből, és ki van téve az éhség, továbbá a közelgő esős évszak betegségeinek. Nagy feladat egy olyan államalakulat egyesítése, amely nem mentes a törzsi megosztottságtól, és amely rendkívül szegény nemcsak gazdasági, hanem kulturális szempontból is, másrészt vezető réteg képzésére is szükség lenne.

Paride Taban nyugalomba vonult toriti püspök attól tart, hogy a vezetők a polgárháború fegyveres vezetőiből, főleg a szudáni népfelszabadító hadseregből (SPLA) kerülhetnek ki, akiknek van vezetői képességük, de főleg a fegyveres harc módszereihez értenek. Ám nincs közigazgatási gyakorlatuk.

Mindezt figyelembe véve megértjük, hogy a katolikus püspökök miért sürgetik felhívásukban a nemzetközi szolidaritást. Több ok is van a reményre, de a helyzet törékeny, és határozott nemzetközi támogatásra lenne szükség ahhoz, hogy Dél-Szudán békében elindulhasson a fejlődés, a felemelkedés útján.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .