A szeretet házhoz megy

Különleges volt az este, már csak azért is, mert a keleti templomokban nem szokás ilyen jellegű koncerteket rendezni, hiszen az Isten házában elhangzó énekek és imádságok a Teremtő dicsőségére szólnak – kezdte köszöntőjét Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita.
A szeretet házhoz megy – ezt a címet adták a szervezők a rendezvénynek, amit „hangáhítatnak” neveztek el. A cím ezúttal különös jelentőséggel bírt, hiszen az összegyűjtött adományokat személyesen viszi majd el Szíriába a főpásztor.
Kocsis Fülöp így fogalmazott a rendezvényen: „Az emelkedett este hangulatához talán nem illik, mégis kemény szavakkal kell beszélnem arról, micsoda galád és embertelen érdekek vezetnek bizonyos hatalmakat arra, hogy otthontalanná, hajléktalanná tegyenek embereket. Az Egyház szándéka ezúttal is az, hogy megakadályozza ezt a folyamatot. A Szíriában tett látogatásom óta jól tudom: abban kell segíteni a háborús körülmények között élőket, hogy otthon maradhassanak, vagy ha már kénytelenek voltak elhagyni a hazájukat, akkor visszatérhessenek.” Az érsek hangsúlyozta, az adományokat azért viszi el ő maga, mert a személyes szeretet az igazi, az jut el szívtől szívig, az tud lelkileg is építő lenni.
A koncertre két hazánkban tanuló szír diák is meghívást kapott. Nora (az Ortodox Egyház tagja) és Vadia (római katolikus hívő) elmondták, hogy Magyarország támogatja itteni tanulmányaikat. (Szíriából összesen mintegy négyszáz fiatalnak adatik meg ez a lehetőség.) A diákok a bemutatkozás után anyanyel­vükön énekeltek és imádkoztak, ezzel is megköszönve az adakozóknak a segítséget.
Az esten ezután a Lautitia kóruscsalád gyermekkarának dalai csendültek fel. Nemes József karnagy fontosnak tartja, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, miért jó adni. Nem tette kötelezővé számukra a fellépést, az énekkar mégis teljes létszámban megjelent az eseményen. A kórus az est folyamán a három meghívott előadó produkciói között lépett fel.
Hajtmann Ildikó Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjas művész Mendelssohn, Mozart és Vivaldi egyházi műveiből adott ízelítőt, majd Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színész ­Leonard Cohen Hallelujah című dalát adta elő. Végezetül Pitti Katalin operaénekes, Liszt-díjas érdemes művész lépett fel, aki főként magyar zeneszerzők műveit szólaltatta meg.
A jótékonysági koncertet megálmodója, ­Reviczky Éva zárta köszönetnyilvánításával. Elmondta, a szíriai események azért késztették cselekvésre, mert nagyon megrázta a felvétel, amely még 2015 év végén járta be a világot arról a szír kisfiúról, akinek holttestét Törökországban vetették partra a hullámok. A hároméves Ajlan Kurdi szüleivel és ötéves bátyjával indult Európa felé. Hajójuk elsüllyedt az Égei-tengeren, a tragédiát csak az apa élte túl. Megszólító erejű volt számára az is, ahogyan ­Kocsis Fülöp érsek-metropolita segíti a bajbajutottakat. „Úgy gondolom, a példamutatás mindennél többet ér” – fogalmazott.
A szervezők mindenkinek köszönik a felajánlásokat, s egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy folyamatosan várják a további adományokat.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .