A Szentírás tisztelete

A püspöki miséken előfordulhat, hogy az evangélium meghirdetése után az egyházi személy, aki a meghirdetést végezte a könyvet a püspökhöz viszi, aki megcsókolja azt, majd megáldja vele az ünneplő közösséget. Olykor előfordul, hogy a meghirdetést végző diakónus vagy pap az „ezek az evangélium igéi!” felkiáltás után felemeli a nyitott könyvet, és a közösség felé tartja. Az elmondottak alapján világosan látszik, hogy ez liturgikus teológiai szempontból nem helytálló cselekedet, ugyanis nem a felemelt könyv az „evangélium igéje”, hanem az, amit a közösség felállva (!) hallgatott. Jézust magát hallgatta, ő az evangélium, a könyv csupán eszköze az ő megjelenésének.

Sok templomban a szentmise után – néhol már a mise igeliturgiája végén – egy kiemelt helyen helyezik el a könyvet, szintén a tisztelet jeleként: Jézus Krisztus élő és éltető igéjével jelen van közöttünk, „jöjjetek, imádjuk”.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .