A Szentföld várja a pápát

A tervezett események 36 különböző helyszínen zajlanak majd. Találkozni fog nemcsak a keresztényekkel, hanem a zsidókkal, a muzulmánokkal, valamint a jordániai, izraeli és palesztin vezetőkkel egyaránt.

Május 14-én történelmi jelentőségű szentmisét mutat be Názáretben, amelyre legalább negyvenezer hívőt várnak. A helyi szervezők szerint ez a szám növekedhet a külföldi vendégmunkások, főleg a Fülöp-szigetekiek jelenléte miatt. Sok évtizedre visszatekintve ez lesz a Szentföld legnagyobb keresztény összejövetele.
Joseph Ratzinger negyedik alkalommal lép Jézus földjére: 1964, 1992 és 1994 után. Egyben ő a harmadik pápa, aki Jézus és Szent Péter szülőföldjén jár: VI. Pál 1964-ben, a II. vatikáni zsinat zárószakaszában látogatott el a Szentföldre, és II. János Pál pedig a 2000-es jubileumi szentévben.

„Nehéz feladat”

Walter Kasper bíboros, a keresztény egységtanács és a keresztény-zsidó kapcsolatok bizottságának elnöke április 16-án nyilatkozott a szentföldi pápai zarándoklatról. A bíboros utalt a politikai és egyházi helyzet bonyolultságára. A spirituális jelentőségű út előkészítése igen jól sikerült. A Szentszék diplomáciai kapcsolatban áll Izrael állammal, és a zsidósággal való kapcsolatai javultak. Ugyanakkor a legtöbb keresztény a palesztin területen él. A Szentszék két állam – egy zsidó és egy palesztin – egymás mellett élését támogatná, az izraeli kormány nem ebben látná a feszültség megoldását.

A Szentatya találkozása Jeruzsálemben a keresztény testvéregyházak vezetőivel ma már nem jelent szenzációt, ugyanakkor nagy fontosságú, hiszen a problémák – például a papok izraeli tartózkodási engedélyei vonatkozásában – azonosak. A keresztények helyzete nehéz a Szentföldön. Ráadásul körükben is érzékelhető a szélsőséges politikai mozgalmak befolyásának növekedése. A pápai út azért is fontos, mert a közel-keleti konfliktus a világ számos más politikai ellentétének is gyökere.

A jordániai egyházak örömmel várják a pápát

A keresztény vallási vezetők hangsúlyozzák, hogy a május 8-i történelmi látogatás megmutatja majd a világnak, hogy Jordánia része a Szentföldnek és példaként szolgálhat a népek és vallások békés együttélése terén. P. Hanna Nur, a jordániai egyházi vezetők tanácsának főtitkára kijelentette, hogy a folyamatban levő előkészületek XVI. Benedek látogatására tükrözik a lakosság szeretetét a pápa iránt egy olyan országban, amelyben az állampolgárok egyenlők az alkotmány előtt, és amelyben biztosítják a vallásszabadságot mindenki számára.

A Szentszék és Izrael közötti állandó munkabizottság ülése

Az Izrael állam és a Szentszék közötti bilaterális állandó munkabizottság legutóbbi ülését április 23-án tartották. A felek folytatták a tárgyalásokat az adózási és tulajdonjogi kérdéseket érintő „pénzügyi egyezményről”. Jelentős előrelépés történt annak a jelentésnek köszönhetően, amelyet egy munkacsoport adott át. A küldöttségek megújították elkötelezettségüket az egyezmény mielőbbi megkötésére. A bizottság következő plenáris ülését április 30-án tartják.

A közel-keleti keresztények elvándorlása

Dietmar Winkler salzburgi egyháztörténész professzor egy bécsi konferencián április 21-én katasztrófának nevezte az egész Közel-Kelet számára a keresztények elvándorlását. Velük ugyanis sok jól képzett arab palesztin nemzetiségű személy hagyja el a térséget, akik hagyományosan értékes közvetítő szerepet is játszanak a síita és szunnita irányzatok között. Ez különösen Irakban fontos. Libanonban is érzékelhetőek a problémák a maronita Szentlélek-egyetem és a jezsuiták Szent József egyetemének működésében. „Teljesen érthetetlennek” nevezte Winkler professzor, hogy Törökországban nem látják a vallási sokszínűség értékeit a társadalom számára, és a konstantinápolyi patriarchátust még mindig nem ismerik el jogilag. Obama elnök legutóbb hiába tette szóvá a chalki ortodox szeminárium újramegnyitásának szükségességét. Örvendetes jelenség viszont a török-örmény kapcsolatok nem hivatalos bővülése.
Nyolcadikán kezdődik a zarándoklat – Harminchat nappal azután, hogy visszaérkezett Afrikából, a pápa zarándokútra indul: május 8-a és 15-e között a Szentföldre látogat. Ez lesz tizenkettedik nemzetközi útja, mely nagy igénybevételt jelent majd számára testileg-lelkileg egyaránt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .