Az Olvasó írja: Fogyatékosok megadóztatása

Például a hajléktalanokon. Nem ésszerűbb a gazdagoktól beszedni ezt a pénzt? Ugyanilyen furcsa, hogy az egészségében megfogyatkozott ember minden alkalommal fizessen, ha gyógyszerre vagy ha vizsgálatra van szüksége. Nem is szólva arról, hogy pontosan akkor kell fizetnie, amikor bajba kerül. Addig nem segítenek rajta, szóba sem állnak vele, amíg nem fizet. Nemcsak az a baj, hogy fizetni kell, hanem hogy beteg állapotban kell az embernek ezen a tortúrán átesnie.

Cukorbeteg ment vizsgálatra. Neki nem kell fizetnie – kapta az információt -, de amikor hosszú várakozás után kiderült, hogy laborvizsgálatra is szüksége van, akkor el kellett mennie befizetni a vizitdíjat. Ez hosszú várakozást jelentett. Aztán ment vissza, de sokan voltak előtte. Ha kivárta volna a sorát, nem tudott volna hazajutni a falujába, mert nem érte volna el az utolsó buszt. Ilyen és hasonló tortúrákon kell átesnie a beteg embernek az „új Magyarország” program keretében megreformált egészségügynek és a racionalizált közlekedésnek köszönhetően.

Nem volna jobb, ha egészséges állapotban fizettetnék az embereket – anyagi helyzetük arányában -, ha már mindenképp gyors pénzbeszedésre van(?) szükség? Általában a szegény, nélkülöző emberek között több a beteg. Nem volna ésszerűbb, ha nem az ő háromszáz forintjaikból próbálnák talpra állítani az egészségügyet, rendezni az orvosok fizetését? Nem volna ésszerűbb, ha ebben az egészségesek és gazdagok is segítenének?

Tudom, hogy több pénz kell az egészség megőrzésére, a gyógyításra. Nem ez ellen tiltakoznak az emberek. Hanem az ellen, hogy ilyen módon akarják az egészségügyet, orvosokat több pénzhez juttatni. Jó lenne, ha az egészségükben megfogyatkozott emberek mellé állna a mindenkori kormány és nem engedné, hogy pénzéhes emberek nehéz helyzetbe hozzák őket. A betegnek vigasztalásra, nyugalomra van szüksége, hogy meggyógyuljon. Ha meggyógyult és újra tud dolgozni, akkor tőle is és minden egészségestől kérjünk az egészségügyre pénzt – úgy, ahogyan ezt hosszú ideig tették, tettük – mert ha rájuk rakunk több terhet, még betegebbek lesznek.

A szerző földeáki plébános

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .