A Szent Vér-templom búcsúján

– Ez volt a főpróba – mondta Pavlekovics Ferenc pécsi pasztorális helynök, amikor megköszönte a közreműködők (köztük Sümegi József diakónus, a kegyhely gondozója) munkáját. – Az igazi, a jubileumi búcsúmise 2015. október 3-án lesz.

A Tolna megyei Bátán található az ország egyetlen Szent Vér-kegyhelye. Szent László király 1093-ban alapított itt bencés apátságot, de zarándokhellyé csak 1415 után vált a település, miután a keresztény világot bejárta a csoda híre: az Oltáriszentségben megjelent Krisztus vére. Ennek az eseménynek lesz jövőre a hatszázadik évfordulója.

Most, október 4-én csak egyházmegyei zarándoklatot tartottak Bátán, de jövőre az egész országból érkeznek majd a hívek. Az ezerhétszáz lakosú falunak fel kell készülnie az eseményre, többek között szálláshelyek és parkolóhelyek biztosításával is.

Gyalogos zarándokok ezúttal két irányból indultak a kegyhelyre: Mohács és Szekszárd felől. A többiek kerékpárral, motorkerékpárral, autóval vagy busszal közelítették meg a sárközi zsáktelepülést. A templomkertben árusok kínálták portékáikat, s berendeztek egy információs és elsősegélynyújtó sátrat is. Gyónásra több helyen nyílt lehetőség a templomon belül és azon kívül is.


A lelkipásztorok, a ministránsok, a zászlóvivők és a helyi népviseletbe öltözött közreműködők először a templomkertben felállított Szent László-szoborhoz vonultak. A gránitból készült mű a bátai származású, s jelenleg a közeli Várdombon élő szobrász- kőfaragó, Bakó László alkotása. Az érsek, a lovag király érdemeit méltatva, megáldotta a szobrot, majd kezdetét vette a templomi szertartás. A falu polgármestere, Huszárné Lukács Rozália ekkor köszönte meg a mintegy húsz papnak, főként az érseknek és a püspöknek, hogy a hagyományt éltetve ellátogattak az ezeréves település hatszáz éves kegyhelyére.

Szentbeszédében Bábel Balázs a Szent Vér jelentéséről, jelentőségéről szólt. Arra hívta fel a zarándokok figyelmét, hogy tulajdonképpen Krisztus vére alapította meg az egyházat. Isten nem kívánta Ábrahámtól, hogy feláldozza a fiát, de egy áldozatot elfogadott: a saját fiáét. És Jézus, vére árán megváltott minket, megalkotva ezzel az új szövetséget. Ugyanakkor Krisztus vére a békességszerzés eszköze is. Tehát a keresztények, ha komolyan veszik a hitüket, ha komolyan veszik a szentáldozást, nem lehetnek haragtartók, imádkozniuk kell ellenségeikért, és azért, hogy e hazában békesség legyen.

Bátának nincs helyben lakó plébánosa. A hívekről való lelki gondoskodást a közeli kisváros, Bátaszék apátplébánosa, Herendi János végzi. A vasárnapi istentiszteleteken általában mintegy nyolcvanan vesznek részt. A jubileumi év nyitórendezvényének számító misén tizenötször ennyien voltak. S jövő októberben még ennél is sokkal többen érkeznek majd a Szent Vér tiszteletére Bátára, búcsút nyerni.

Fotó: Wessely Gábor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .