A sötét trombitagomba

A sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides) eredendően feketés színű, kitűnő, ehető fűszergomba. Termőteste négy–tizenkét centiméteres, tölcséres, trombita alakú. Belül feketés, lefelé csőszerűen keskenyedik, az aljáig üreges. A „trombita” külső felülete világosabb, hamvas, kékes-szürkés színű. Ezen a külső felületen találhatók fehér spórái, melyektől az idősebb példányok itt deresen fehéresek.

Lomb- és fenyőerdőkben, a síkságoktól a hegyvidékekig egyaránt megtalálható. Nem könnyű észrevenni, mert a vastag avar között sokszor alig láthatóak a tölcsérei. Ám ha észrevesszük, akkor a környéken biztosan rálelünk csoportjaira is. Sohasem magányos: sokszor csomókban terem, sőt, néha sok száz példány is előfordul egymás közelében. Gyűjtése így igen szapora, mivel más gombával nem téveszthető össze. A velünk kiránduló, túrázó gyerekek is nagy örömmel szoktak besegíteni a szedésébe. A„trombiták” keskeny alját megfogva, eltépve könnyen leszedhetők. Ez a különleges alakú gomba gyengén fűszeres illatú, íze nyersen nem jellegzetes. Friss példányaiból kitűnő gombás rizs vagy leves készíthető. Töltelékekbe, szószokhoz is felhasználható. Mivel vékony a húsa, könnyen eltéphető, s így gyorsan aszalható. A szárítmánya a szarvasgombához hasonló aromájú, értékes fűszer. Száraz üvegben évekig eltartható. Ha a teljesen száraz tölcséreket – esetleg más gombákkal együtt – megőröljük, kitűnő gombaport kaphatunk ebből a nyári-őszi különlegességből.

 


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .