„A remény jele”

A Szentatya kíséretében volt államtitkára, Tarcisio Bertone bíboros és piemonti származású bíborosok. Velük utazott Gianni Letta miniszterelnök-helyettes is. A pápa a belváros főterén, a Borromeo Szent Károly nevét viselő téren mutatott be szentmisét, az esős idő ellenére harmincezer hívő részvételével. Beszédében többek között az egyház szolidaritását hangsúlyozta a munkanélküliekkel, a rossz munkakörülmények között dolgozókkal, a migránsokkal, a magányos idősekkel és családokkal. A nagy ipari városban, ahol a Fiat-konszern székhelye is van, a Szentatya közvetve az aktuális gazdasági problémákat is érintette. XVI. Benedek pápa emlékeztetett a szegénység, munkanélküliség vagy betegség által sújtott sok embertestvér konkrét szükségére. A hit adja meg nekik ezekben a súlyos helyzetekben is azt a bizonyosságot, hogy Isten soha nem hagyja magára az embert – hangsúlyozta a Szentatya. Beszédében a pápa a „remény jelének” nevezte a torinói leplet, amely különös módon emlékeztet minket arra, hogy Krisztus részese lett az emberek szenvedésének. Aki a leplet szemléli, felismeri Krisztus fájdalmaiban saját szenvedését. A szent lepelnek az az üzenete, hogy Krisztus kereszthalálával megváltotta a világ nyomorúságát. Arra szólította a papokat és a diakónusokat, hogy a rájuk bízott hívőkből igazi közösségeket formáljanak, melyeknek tagjai testvéri szeretettel segítik egymást. Az egyházi szolgálat gyakran megerőltető: számos kötelezettséggel, kérdések megválaszolásával, problémák megoldásával jár. Ezeknek a kihívásoknak csak akkor tudnak megfelelni, ha a napi imádság, a hívek és a paptestvérek élő közössége segíti őket. XVI. Benedek arra szólította a hívőket, hogy védjék a keresztény értékeket a családokban, a politikai és kulturális életben, ha ez „gyakran nehéz” is. Különösen a politikusoknak kell a közjóért együtt dolgozniuk. A Regina Coeli imádság előtt a pápa a Vigasztaló Szent Szűzre, Torino fő pártfogójára bízta a várost és annak minden lakóját. A Szűzanya volt az, aki mindenki másnál jobban Istent szemlélte Jézus emberi arcában. Így Mária szívében ott van Krisztus arcának, a halálnak és a dicsőségnek a misztériuma. Tőle mindig megtanulhatjuk, hogy szeretettel és hittel tekintsünk Jézusra, és hogy abban az emberi arcban felismerjük Isten arcát – mondta a pápa.

Ugyancsak a Szent Szűz pártfogásába ajánlotta mindazokat, akik részt vettek torinói látogatásának megszervezésében és a halotti lepel kiállításában. Imádkozott valamennyiükért, és azért, hogy ez az esemény mély lelki megújulást segítsen elő. Miután az érsekségen együtt ebédelt a piemonti püspökökkel, a San Carlo téren fiatalokkal találkozott. Beszédében arra biztatta őket, hogy legyen bátorságuk az életre szóló elkötelezettséggel járó döntésekhez, akár a papi hivatás választásáról, akár a házas hivatás melletti döntésről van szó. Napjainkban olyan mentalitás uralkodik – mondta a pápa –, amely a rövid távú döntéseket részesíti előnyben, s a ma felnövekvő nemzedék áldozatául eshet annak a tévhitnek, hogy végérvényesen már nem is lehet elköteleződni. A pápa figyelmeztette a mintegy tízezer fiatalt: a szabadságot jól kell felhasználni. A szabadság nem a pillanat mulandó örömeinek megélését jelenti, hanem a valamire kötelező és visszavonhatatlan döntést. A fiatalok vegyenek részt az egyházi életben, és vállaljanak társadalmi elkötelezettséget is. Meghívta őket a jövő augusztusban Madridban tartandó ifjúsági világtalálkozóra. Késő délután a Szentatya a dómban lerótta tiszteletét a szent lepel előtt. Előbb csendes imába merült, majd arról elmélkedett, hogy „Krisztus szenvedése az ember szenvedése”. A leplet Krisztus szenvedése és feltámadása „ikonjának” nevezte, a lepel a „rejtőzködő Isten” tanúja. Két világháború után, a koncentrációs táborok és a Gulag után, valamint a hiroshimai és nagasaki atombomba után Isten rejtőzködésének megtapasztalása különösen időszerű a hívők számára is – hangsúlyozta a pápa. A lepel azonban a feltámadásba vetett remény jele is. Ezért zarándokol annyi ember ide. A vérnyomok nemcsak a halálról tanúskodnak, hanem az életről és Isten szeretetéről. Estefelé, egynapos látogatása végén a pápa felkereste a népszerű torinói szent, Cottolengo József Benedek által létesített Isteni Gondviselés kis házát, ahol találkozott az intézetben ápolt betegekkel és a Cottolengo kongregáció képviselőivel.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .