A rajtvonaltól a célig – Párkeresők imádkoztak a Párbeszéd Házában

– Hogyan rajtoljunk jól? Mi szükséges a célba éréshez? – ezekre a kérdésekre adott választ a Kocsis Fruzsina–Gyombolai Zsolt pszichológus, valamint a Somogyi Klára–Hafner Gábor pszichológus-mérnök házaspár előadása a párkeresők lelkinapján. A misét bemutató Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, valamint a szentbeszédet mondó Gulybán Gergely görög­katolikus pa­ró­kus is felvette a gondolati fonalat, és a lel­ki­nap mottójához – „Örömötök teljes legyen!” (Jn 16,24) – kapcsolódva a párra vágyók megfelelő hozzáállásáról beszéltek.
Kocsis Fruzsina és Gyom­bolai Gábor előadásában rámutatott: a párkeresés során fontos a helyes önismeretre épülő önszeretet, önbizalom.  Gulybán Gergely annak veszélyére hívta fel a figyelmet, amikor a felek egymásban keresik a támaszt saját egyensúlyhiányuk miatt. Csak két egyensúlyban lévő ember kapcsolatának lehet megtartó ereje nehézségek idején – húzta alá. – Kezeljük „kiemelt projektként” a párkapcsolatra törekvést – biztatott Gyom­bolai Zsolt, a munka világából vett hasonlattal szemléltetve a projektszemlélet szükségességét. Elsőként azt kell számba venni, mik a pártalálás sikerének a feltételei, majd ezek alapján átgondolni, mennyire vagyok készen, és min kell dolgoznom. – A párkapcsolatba lépésért tenni kell – hangsúlyozták a pszichológusok.
Ha az ember a magány elől, egy boldogtalan családból, rossz kapcsolatból, az elkésettség érzése miatt menekül, hajlamos hibás döntést hozni. Ugyancsak téves útra vezethet a környezet felől érkező nyomás, a „miért nem házasodsz már meg?!”. A ma gyakorta kialakuló helyzet, hogy egy párt a gyerekvárás ténye késztet a házasság melletti elhamarkodott döntésre, sok később jelentkező nehéz­séget borítékol. Kocsis Fruzsina szerint ilyenkor nem szabad kényszerpályára kerülni, hanem meg kell állni, feldolgozni a történteket, és csak utána hozni döntést.
Somogyi Klára és Hafner Gábor hangsúlyozta: a tanácskéréstől nem kell félni. Ne egyedül küzdjünk a megoldásért, hanem kérjünk segítséget. Fontos továbbá, hogy szembesüljünk minden ne­héz­séggel, kérdéssel, mert csak ennek révén válik lehetővé a sikeres befutás.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .