A püspöki kar üléséről

Elmondták, hogy a Katolikus Központi Alapítvány, amely tizenöt éve támogat szegény sorsú gyermekeket, idén szeptemberben ismét pályázatot hirdetett a Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére: ezúttal közel ezernyolcszáz pályázó részesülhetett 40-50-60 ezer forintos évi támogatásban.

 A 2010-es, májusi árvíz okozta károk helyreállítása is szóba került a konferencia ülésén, hiszen a Katolikus Karitász 2010 júniusa és 2011 februárja között nagy szerepet vállalt Felsőzsolcán és a környező településeken. Utóbb derült ki, hogy korábban lakhatónak ítélt házakban is azonnali megoldást igénylő károk keletkeztek. A konferencia ezért úgy döntött, hogy a karitász tartalékkeretéből további összeget csoportosít át a szükséges munkálatokra.

Az ülésen Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese beszámolt az intézmény helyzetéről. Tájékoztatta a püspököket, hogy további URH-frekvenciákat pályáznak meg, így a jövőben még több hallgatóhoz juthatna el a rádió műsora.

Bejelentették azt is, hogy az Egri főegyházmegye által fenntartott Szent István Rádió november 28-án új frekvencián kezdett sugározni: a tokaji 101,8 MHz-es ultrarövidhullámon naponta négy órában, saját szerkesztésű műsorokkal jelentkezik.

A püspöki tanácskozáson szó volt a közszolgálati médiában sugárzott katolikus műsorokról is, hangsúlyozva, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is biztosítani kell a konferencia által delegált referens számára, hogy ellenőrizze: a műsorok megfelelnek-e a katolikus hitnek.

A főpásztorok áttekintették a gazdasági helyzet miatt bajba jutott családoknak nyújtandó segítség lehetőségét, és szóltak arról, hogy sok helyen születtek helyi kezdeményezések az egyházmegyékben, plébániákon, közösségekben, valamint a különböző karitászszervezetekben. Ezek közé tartozik a Katolikus Karitász Ajándék szeretetből – Segítsen, hogy segíthessünk! akciója, amelynek során a szociális, egészségügyi vagy egyéb okból nehéz körülmények között élőknek nyújtanak segítséget. Anyagi és szociális segélyekkel, gyógyszertámogatással, élelmiszer- és egyéb vásárlási utalvánnyal, közüzemi hozzájárulással igyekeznek enyhíteni azok gondjait, akik mástól nem számíthatnak erre.

Újságírói kérdésekre válaszolva Erdő Péter bíboros a köznevelési törvénnyel kapcsolatban megjegyezte: számtalan koncepció, szöveg forog közkézen, így már azt sem tudják az egyházban dolgozó oktatási-nevelési szakemberek, hogy miről fogalmazzák meg véleményüket. A bíboros hozzátette: hirtelen jelentős változások bukkantak fel az elképzelésekben, így még ezekkel a változásokkal is különösen nehéz munka volna lépést tartani. Kiemelte: például az osztálylétszámok meghatározása bizonyos régiókban gondot okozhatna az egyháznak, de most épp úgy értesült, hogy a legutóbbi változatban ez már nincs is benne. A hittanoktatással kapcsolatban az MKPK elnöke azon reményének adott hangot, hogy legalább jelenlegi lehetőségeink nem vesznek el.

Ugyancsak újságírói kérdésre – mely a készülő családtörvény kialakítására vonatkozott – Erdő Péter megjegyezte: sem koncepciót, sem törvénytervezetet nem kapott a katolikus egyház, ezért tartalmi véleményezésre sincs lehetőség. Hangsúlyozta: az egyháznak van társadalmi tanítása, amelynek alapján időről időre felhívja a figyelmet emberi értékekre, olyanokra is, amelyek „csak” odafigyelést kívánnak, és olyanokra is, amelyek anyagi erőforrásokat igényelnek. Ez utóbbiakat a mai gazdasági viszonyok közt gyakran nehéz megvalósítani.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a konferencia külön levélben fordult az Apostoli Szentszékhez Brenner János vértanú pap boldoggáavatási ügyének előmozdítása érdekében.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .