A Pázmány Egyetem rektora a Jagelló Egyetemen

A két intézmény közötti tudományos oktatói és kutatói kapcsolat azóta töretlen, és egyre erősödik. E közös munka egy újabb kiemelkedő lépéseként tett hivatalos szakmai látogatást a Jagelló Egyetem meghívására november 20-án Krakkóban Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora. Az Andrzej Mania rektorhelyettessel folytatott tárgyaláson a két vezető két nagyobb volumenű, többéves futamidejű kutatási együttműködésben állapodott meg, egyrészt a modernkori történelemtudomány területén, másrészt pedig az információs technológiai kutatási és oktatási együttműködések további erősítésében.


A krakkói magyar főkonzul, Körmendy Adrienne és a Jagelló Egyetem Történeti Intézete képviselőinek jelenlétében lezajlott megbeszéléseken újra szóba került a visegrádi országok anyanyelvének, irodalmának és történelmének kölcsönös oktatása. E képzés bevezetésének stratégiai jelentőségében mindkét fél egyetértett. Szuromi Szabolcs a történeti intézet felkérésére háromnegyed órás előadást tartott az egyetemes és részleges zsinatoknak a magyarországi zsinati jogalkotásra tett befolyásáról a XI. és XIII. századi források tükrében.

A hivatalos látogatás tovább erősítette a régió két meghatározó egyetemének mindkét fél számára egyaránt fontos kapcsolatát.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .