A párbeszéd kezdete, nem befejezése

Ezen a napon közölték ugyanis a négy szakadár püspök feloldásának hírét, ami önmagában is félreértések okozója lett, de egyikük, Richard Williamson novemberben, a svéd televízióban kifejtett holokauszttagadása egyenesen vihart kavart. Voltak, akik a II. vatikáni zsinat tanításának egyházi megtagadásától tartottak, számos püspöki konferencia és bíborosok is bírálták az előkészítést végző Ecclesia Dei bizottság vezetőjét, a kolumbiai Dario Castrillon Hoyos bíborost. Németországban különösen nagy hullámokat vert a holokauszttagadás. Még Angela Merkel kancellár is megszólalt az ügyben.

Walter Kasper bíboros a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva a „kúria menedzsmentjének hibájáról” beszélt, és sürgette a kuriális hivatalok közötti jobb belső információáramlást. A szentszéki közlemény, mely remélhetőleg mindenki számára egyértelmű és megnyugtató lesz, világossá teszi, hogy a négy püspök kiközösítésének feloldásával a pápa azt az akadályt kívánta elhárítani, amely hátráltatta a kiengesztelődést a Szent X. Piusz Testvérülettel. A kiközösítés feloldása a négy püspököt mentesítette ugyan a súlyos kánoni büntetés alól, de nem változtatott a Szent X. Piusz Testvérület jogi helyzetén, amelynek semmilyen kánonjogi elismerése sincs az egyházban. (Egyházi műszóval: a kiközösítést feloldották, de a felfüggesztés érvényben van.) A négy püspök sem végezhet semmilyen szolgálatot törvényesen. A Szent X. Piusz Testvérület majdani elismeréséhez elengedhetetlen feltétel a II. vatikáni zsinat és a pápák tanításának teljes körű elismerése. (Ennek természetesen része a Nostra aetate kezdetű zsinati nyilatkozat is.) Ami Williamson püspöknek a soával kapcsolatos álláspontját illeti, az teljességgel elfogadhatatlan, és a Szentatya határozottan elutasítja, amint ő maga szólt erről január 28-án, amikor e könyörtelen népirtásról szólván teljes és vitathatatlan szolidaritásáról biztosította testvéreinket, akikhez az Ószövetség szólt. Továbbá kijelentette, hogy a szörnyű genocídium emlékezete „gondolkoztassa el az emberiséget, milyen kiszámíthatatlan a gonosz hatalma, ha befészkeli magát az ember szívébe”. Hozzátette, hogy a soa „mindenki számára intés a feledéssel, a tagadással vagy lekicsinyléssel szemben, mert az erőszak, ha akár csak egyetlen emberi lény ellen követték is el, felér a mindenki elleni erőszakkal”.

Williamson püspöknek ahhoz, hogy az egyházban püspöki funkcióba kerülhessen, teljességgel félreérthetetlen és nyilvános módon el kell határolódnia a soával kapcsolatos nézeteitől, amelyeket a Szentatya nem ismert a kiközösítés feloldásának pillanatában. A Szentatya minden hívő imáit kéri, hogy az Úr világítsa meg az egyház útját. A lelkipásztorok és minden hívő növekvő elkötelezettséggel támogassa Péter apostol utódának, az „egyház egysége őrzőjének” kényes és nehéz küldetését – fejeződik be az államtitkárság jegyzéke. Az izraeli főrabbinátus már a Szentatya idézett január 28-i megnyilatkozása után visszavonta korábbi nyilatkozatát, hogy megszüntet minden kapcsolatot a Vatikánnal.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .