A pápuák és az egyház

A szigetvilág kivitelre is alkalmas, legfontosabb nyersanyagai az arany, a réz, az olaj, a fa, a kávé és a pálmaolaj. Növekvő előfordulást mutat a folyékony gáz (LPG) is, amely hamarosan szintén vezető termék lehet.

A pápuák harmadrésze a szigetek felvidékein még ma is szinte megközelíthetetlenül él, és őrzi ősi kultúráját. A partvidékek trópusi tájain élő többség azonban jobban megnyílt a világ számára, s ezzel egyúttal veszélybe sodorta ősi értékeit. Milyen más életmódok ezek! S milyen különböző világ minden egyes törzs! Ezt jelzi a több mint nyolcszázféle törzsi nyelv is.


A pápuák hatvan százaléka protestáns, mivel a terület, ahol élnek a XX. században Ausztrália gyarmata volt. Huszonhét százalékuk katolikus, hat százalék pedig a szinkretista (kevert) vallások követője.

Az idei missziós vasárnap a figyelem középpontjába állította Pápua Új-Guineát. Klaus Vellguth missziológus professzor nyomán lássuk a kereszténység helyzetét! A kólásüvegek és a mobiltelefonok jelzik, hogy itt, „a világ peremén” is érvényesül a globalizáció. Világcégek igyekeznek kiaknázni a föld természeti kincseit, s ennek súlyos természetkárosító következményei vannak.

Az egyház természetesen jól tudja, hogy a modernizálásra szükség van, és örül annak, hogy az ország 2011-es GDP-je a korábbiakhoz képest 8,9 százalékkal nőtt. Ám nem örül annak, hogy ez a növekedés elsősorban nem a hazai lakosság hasznát szolgálja. S még nagyobb gond, hogy a kizsákmányolás a kulturális értékek elvesztését is eredményezi. A püspökök figyelmeztettek: „Némelyek hatalom és pénz iránti éhsége erősebb, mint Istenbe vetett hite.” A családi hagyományok, az egész tradicionális életvitel, az erkölcs került veszélybe a társadalomra hirtelen rátörő modernizáció következtében.

Pápua Új-Guineában az egyház elismert intézmény, amely nemcsak az elesett, szegény rétegek vagy az egyes emberek problémáival törődik, hanem a társadalom nagy sebeit is gyógyítani akarja. Megoldásokat keres egyebek mellett a korrupció, a munkanélküliség, a gyenge közbiztonság sürgető kérdéseire, és sok más össztársadalmi problémára is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .