A papi lelkiségről

A hit évében kiadott Papi lelkiség című folyóirat céljában és tartalmában is különbözik a korábban megjelent hét számtól. Az előző kiadások nem törekedtek arra, hogy átfogó képet adjanak a papi életről és lelkiségről. Az sem volt céljuk, hogy önálló könyvben eddig még meg nem jelentetett dokumentumokat tárjanak a nyilvánosság elé, vagy egyes, a fiatalabb papok által nem vagy kevéssé ismert nagy teológusok nehezebben hozzáférhető szövegeiből közöljenek néhányat. Most lehetőség nyílt erre. Ilyen, korábban önállóan meg nem jelent írás például Boldog II. János Pál pápának a papsághoz írt első levele (1979 húsvétján), amelyben felhívja a papok figyelmét arra, hogy ne hallgassanak azokra, akik arra biztatják őket, hogy a papi életük laicizálódjék. Ha engednek a csábításnak, bátorítóik részéről is megvetésben részesülnek, miközben elveszítik a hívő nép megbecsülését is.


Egy másik, kevésbé ismert írás Yves Congar A lelkipásztori magatartás néhány igaz törvénye című, 1962-ben írt tanulmánya, amely megeleveníti előttük a II. vatikáni zsinat azon törekvéseit, hogy az egyház fedezze fel küldetését a mai világban, szolgáló szeretettel forduljon az emberek felé, s engedje, hogy a kegyelem áthassa az egyházi struktúrákat, és a papok legyenek készek együtt dolgozni a világiakkal. E gondolatok ma már tananyagnak számítanak, de a szellemükhöz való visszatérés, az egykori megfogalmazások újragondolása ma is a lelki megújulás forrásává válhat. A zsinat szellemét idézi Ferenc pápa első nagycsütörtöki beszéde is, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a szentmisében megáldott és a papszenteléskor használt krizma az öröm olaja, amelynek illatát meg kell osztani másokkal, különösen azokkal, akik a társadalom „peremén” élnek. Ezzel a képpel jelzi, hogy az egyház papjainak kiemelt fontosságú küldetése van a szegények felé.

 

A folyóirat e kötetében található írások szerzői: II. János Pál pápa, XVI. Benedek pápa (Joseph Ratzinger), Ferenc pápa, Yves Congar, Erdő Péter, Bosák Nándor, Balás Béla, Erdős Mátyás, Nemeshegyi Péter, Szentmártoni Mihály, Benkő Antal, Oláh Miklós, Obbágy László, Roska Péter, Beran Ferenc, Brückner Ákos Előd, Varga László, Bakos Rafael és Fülöp Ákos. Az előszót Székely János írta. A kötetet az Új Ember adta ki, és 850 forintos áron megvásárolható a kiadó könyvesboltjában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .