A pápaválasztó bíborosok

A konklávén (a lapzártánkkor fennálló helyzet szerint) várhatóan száztizenöt bíboros vesz részt. Az eseményen azok a kardinálisok is részt vesznek, akik idén márciusban töltik be nyolcvanadik életévüket, mint például Walter Kasper bíboros. A szavazásra csupán azok nem jogosultak, akik a római szék megüresedése, a „sede vacante” első napjáig érik el a nyolcvanéves kort, mint például Lubomyr Husar bíboros, kijev–halicsi (Ukrajna) nyugalmazott főérsek. Nem utazik el a konklávéra Jakarta (Indonézia) nyugalmazott érseke, Julius Rijadi Darmaatmadja, aki egészségi állapotára hivatkozva marad távol a szavazástól. Nem vesz részt a pápaválasztó testületben Keith O’Brien skót bíboros, Edinburgh és Saint Andrews érseke sem, akinek lemondását február 25-i hatállyal fogadta el XVI. Benedek.

(A pápaválasztó bíborosokról szóló mellékletünk O’Brien bíboros lemondásának napján már nyomdában volt, ezért a konklávé tagjait bemutató összeállításunkban ő még szerepel.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .