A pápa levelével és áldásával érkezett

A pápa különleges áldását vitte a kubaiaknak Tarcisio Bertone bíboros, aki február 20-án éjjel érkezett meg a karib-tengeri országba. A Szentatya levelében, amelyet a bíboros államtitkár vitt magával, arról biztosítja az ország népét, hogy közel áll a kubai néphez, és imádkozik, hogy tárja ki elméjét, szívét és életét Krisztusnak, az egyedüli Megváltónak és Üdvözítőnek. A pápa arra kéri a kubai katolikusokat, akikre a nehézségek, az erőforrások hiánya, a közömbösség és a gyanakvás súlya nehezedik, hogy újítsák meg az evangelizálás hiteles lendületét. Hirdessék az igaz tanítást, emlékeztetve arra, hogy az egyház a személy méltóságát mozdítja elő, valamint a megértés, a könyörületesség és a kiengesztelődés érzéseinek magvait hinti el.

A vatikáni államtitkár utazásának egyik célja volt, hogy megemlékezzenek II. János Pál pápa tíz évvel ezelőtti apostoli látogatásáról. Bertone bíboros február 26-ig tartó, igen sűrű programjában egyaránt szerepel a helyi egyház képviselőivel és a politikai, valamint polgári vezetőkkel való találkozás. Indulásakor annak a reményének adott hangot, hogy utazása kedvező gyümölcsöket terem majd.
A havannai repülőtéren a kubai apostoli nuncius, Luigi Bonazzi érsek fogadta a vatikáni államtitkárt. Bertone bíboros Santa Charában megáldotta II. János Pál pápa emlékművét. Guantanamóban az egyházmegye alapításának tizedik évfordulója alkalmából mutatott be szabadtéri szentmisét. Bertone február 25-én a kubai külügyminisztérium vendége volt. Az új államelnökkel, Raul Castróval is tárgyalt, és előadást tartott a havannai egyetemen. Látogatása utolsó napján rendtársaival, a szalézi szerzetesekkel találkozott.

A bíboros államtitkár már harmadszor járt a szigetországban. Legutóbb genovai érsekként Fidel Castróval is találkozott. Tarcisio Bertone bíboros az Avvenire római napilapban február 19-én megjelent interjújában „élettel teljesnek” nevezte a kubai egyházat, és kiemelte, hogy Kuba biztosítja a Szentszék szabad püspökkinevezési jogát. II. János Pál felszólítására emlékeztetett a bíboros: Kubának meg kell nyílnia a világ felé, és a világnak Kuba irányába.
Nagy várakozás előzte meg a kubai hívek és a nemzetközi megfigyelők körében ezt a látogatást, amire közvetlenül azután kerül sor, hogy Fidel Castro, negyvenkilenc évi kormányzás után, bejelentette visszavonulását.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .