A pápa a muzulmán közösséghez

A pápa azért is utazott a Közel-Keletre, hogy személyes üzeneteként mondhassa el, menynyire fontos Isten jelenléte minden egyes ember életében. A híres libanoni egyensúly nem pusztán emberi mű, hanem Isten ajándéka – fogalmazott beszédében a szentatya.


XVI. Benedek pápa libanoni apostoli látogatása második napján, szeptember 15-én a Baabda nevű elnöki palotát kereste fel. Hívek ezrei álltak sorfalat a bejrúti utcákon, amerre a pápamobil és kísérete elhaladt, hogy kifejezzék a katolikus egyházfő jelenléte miatti örömüket. A pápa magánbeszélgetést folytatott Michel Szulejmán államfővel, több állami méltósággal, valamint a muzulmán vallási vezetőkkel. Az elnöki palota kertjében a köztársasági elnök és a szentatya elültettek egy kis cédrusfát, amely közismerten az ország jelképe.

Az erőszak minden esetben megsérti az emberi méltóságot. Ez vonatkozik az elkövetőre és az áldozatra egyaránt. A rossz soha nem „névtelen erő”. Nemet kell tehát mondani a bosszúállásra, és el kell ismernünk saját hibáinkat. Csak a megbocsátás teszi le a kiengesztelődés és a mindenki számára megvalósuló béke tartós alapjait – hangzott XVI. Benedek pápa üzenete a bejrúti köztársasági palotában.

A szentatya és a muzulmán közösségek (szunniták, síiták, drúzok és alawiták) vezetői szeptember 15-én találkozón vettek részt a libanoni elnöki palotában.
A szunnita mufti megköszönte a pápának, hogy elítélte a más vallások jelképeit és hitét sértő inzultusokat, és elmondta a pápának: a muzulmánok is azt kívánják, hogy a keresztények a Közel-Keleten maradjanak, mert hiányuk az egész országot szegényebbé tenné.

A szentatya ugyanezen a napon a bzommari örmény katolikus patriarchátus székhelyén a következő fohászt mondta:
„Bertalan és Taddeus apostolok, Világosító Szent Gergely közbenjárása által kérjük az Urat, hogy áldja meg az örmény közösséget, amelyet az idők során súlyos próbatételeknek vetett alá. Küldjön számos hívet a szentmisékre, és szent munkásokat, akik Krisztus által meg tudják változtatni társadalmunk arculatát, meg tudják gyógyítani a megtört szíveket, és vissza tudják adni a bátorságot, az erőt és a reményt az elkeseredetteknek.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .