„A nevelés fontosabb, mint az eredmények”

 

„A sport mindig is fontos része volt az életemnek, és volt, hogy több sportág edzéseire is eljártam  – meséli Czeizing Ottó, az egyesület alapítója és elnöke. – Utólag látom, hogy ez nekem sokszor csak menekülés volt, mert nem találtam magamat. Volt, hogy túlzásokba estem, és kaptam is egy gerincsérvet, ami miatt évekig nem tudtam edzeni. Ez az időszak a lelki életemben is visszaesést jelentett. Néhány évvel később elkezdtem karatézni, mert vonzott a japán kultúra. Azóta látom, hogy sokan fordulnak – hozzám hasonlóan – valamilyen identitászavarral a keleti sportok felé. Ezt a sportot nagyon komolyan vettem, és edző lettem.

 Bemelegítés

 

Nagy változás volt az életemben, amikor a feleségemmel úgy éreztük, vissza kellene térnünk a hitbe. Jelentkeztünk katekumenátusra a Budai Szent Imre Plébánián. Ez életem legnagyobb élménye volt, ahogy együtt végigjártuk, végigéltük a megtérési folyamatot. Ebben az időszakban vettek fel a Páli Szent Vince Szakiskolába tornatanárnak. Bár erre akkor még nem volt képesítésem, mégis megbíztak bennem, ami nagyon jólesett. Azt láttam, hogy a fiatalok nevelésében egyetlen hatásos eszköz van: a példamutatás.

   A kereszténységgel való mélyebb kapcsolatom elgondolkoztatott, hogy valóban a karate-e az én sportom. Bár mondhatom, hogy sikeres edző voltam (tanítványaim legtöbbször éremmel tértek vissza a versenyekről), úgy éreztem, hogy nehezen tudom összeegyeztetni az új értékrendemmel. Tudom, hogy ezt sokan össze tudják hangolni, nekem mégis nehezen ment. Sok szép elem van ebben a sportban, de végül mégis fájdalmat kell okozni, és sok durva sérülést is láttam. Balczó Andrásnak van egy mondata, ami nagyon megfogott: »Ha rájövök, hogy nem találom a magam helyét, fordulok 180 fokot, és elindulok abba az irányba, ami úgy látszik, nem ígér nagy lehetőséget, de nem lehet másképpen.«”

    Ekkor hívták életre ez egyesületet, amelynek megalakulásában Spányi Antal, székesfehérvári megyéspüspök volt a segítségükre, aki támogatta és áldását adta a munkájukra. Sikerült nyitniuk református szervezetek felé is, így az egyesület ökumenikussá vált. Korábban nem létezett olyan keresztény sportegyesület, amely nem egy iskolát képvisel, hanem a közös alap egy keresztény felekezethez való tartozás. A Szent László Sportegyesület így intézményektől függetlenül is tudja képviselni a sportban a keresztény értékeket. Jelenleg működő sportágak: ökölvívás, birkózás, atlétika, kosárlabda és tájfutás. De ez még csak a kezdet. Szeretnének újabb sportágakat is bevonni, és szívesen vennék, ha több edző is csatlakozna hozzájuk, és ezáltal tudnának fejlődni és bővülni.

 A koncentráló képesség fejlesztése is fontos

„Az egyesület megalakításával abbahagytam a karateedzést. Azóta játékos különtornákat tartok, és olyan edzéseket, amiben több sport elemeit próbálom ötvözni – teszi hozzá Czeizing Ottó. – Leginkább arra próbálok figyelni, hogy hogyan tudok a munkámmal másoknak segíteni, és sokkal fontosabb most számomra a sport nevelő hatása, mint az eredmények. A módszerünk az, hogy a testi épség mellett épüljön a koncentráció és a lelki egészség is, mert ezek szorosan összefüggnek. A tíz év alatti gyerekeknek inkább sokoldalúan kell tanítani a sportot, minthogy egy sportágban legyenek kiemelkedők. De még ennél is fontosabb a lelki és erkölcsi erőnlét. A mai fiatalok teherbíró képessége nagyon gyenge, és nem feltétlenül fizikai értelemben. Sokkal nagyobb terhek nehezednek rájuk, mint a korábbi generációkra. A sport még ma is népszerű, és ezzel lehet segíteni, hogy erősödjön a stressztűrő képességük. Ennek nagy hatása lehet az életükre, mert a lelki terhek alatt nehezebb megérteni az életünket. Csak erős lélekkel és jó tűrőképességgel lehet jó döntéseket hozni.”

(További tudnivalók a sportegyesületről:

Czeizing Ottó: czeizing.otto@freemail.hu,

tel.: 30-952-78-33)

Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .