A nevelés a válasz korunk kihívásaira

Roxanne Schares és Anna Scholtz a Miasszonyunk iskolanővérek (School Sisters of Notre Dame – SSND) társaságának tagjai, és az Egyesült Nemzetek Szervezeténél dolgoznak. A nevelés lehet az igazán helyes válasz korunk kihívásaira, a globális konfliktusok megoldására – hangzott el nagy hangsúllyal előadásukban. Roxanne Schares tanári és teológiai diplomával rendelkezik, tíz évig tanított az USA-ban, majd az afrikai Kenyában lett misszionárius. Tavaly óta a békéért és igazságért küzdő nemzetközi szervezet, a Shalom koordinátora, különös figyelmet szentel a szegényeknek és a háború sújtotta embereknek. Dolgozott menekülttáborokban lelki segítőként és szociális munkásként is. Anna Scholtz középiskolai tanár, az ENSZ-nél dolgozva közösségének karizmájával és az evangéliumi értékekkel próbál hatást gyakorolni a tagállamok döntéseire. Gyakran kiáll a nőkért, gyermekekért és szegénységben élőkért. Szót emelt a tanuláshoz való jog mellett, melyet a szociális kitörés elengedhetetlen feltételének tart. Küzd a nemek közti egyenlőségért és a nők emberi jogaiért.

A makói iskola tavaly nyáron került a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek közösségének kezelésébe. Makón a szerzetes nővérek 1910 óta vannak jelen. Újvároson, a Búza utcában 1948-ig, az államosításig működtették római katolikus elemi népiskolájukat. A rend tagjait Csernoch János csanádi püspök (későbbi esztergomi érsek) és Kayser Lajos makói plébános hívta a városba. Működésüket csak a rendszerváltás után folytathatták Makón.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .