A Naphimnusz Egyesületről

Történetünk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2008-ban, Felelősségünk a teremtett világért címmel kiadott körlevelének előkészítésére az Országos Lelkipásztori Intézet által összehívott szakértői csoporttal indult. A teremtésvédelmi munkacsoport a körlevél támogatására módszertani füzeteket állított össze, később pedig előadás-sorozatot és konferenciákat szervezett. A témát és tevékenységüket mutatja be a www.teremtesvedelem.hu weboldal is.

A munka kiszélesítésére és a tenni akarók és támogatók bekapcsolódásának megkönnyítésére 2010 végén megalakítottuk a Naphimnusz Teremtésvédelmi Közhasznú Egyesületet. Az alapszabályban deklaráltuk: Az egyesület fő célja, hogy növelje a magyar katolikus közösségek teremtésvédelmi elkötelezettségét – minél szélesebb körrel együttműködve – az egész társadalom javára.

A cél elérése érdekében munkacsoportokat alakítottunk:

A Kapcsolat munkacsoport feladata összekötni az egyesületet és a számos környezetvédelmi szervezetet, hogy egymás munkájáról és eredményeiről tudva együttműködve tudjunk eredményesen tevékenykedni.

A kommunikációs munkacsoport feladata híreink, eseményeink közzététele, elsősorban a www.naphimnusz.hu weboldal útján.
A Műhely munkacsoport igyekszik gazdagítani a rendelkezésre álló szellemi tőkét azáltal, hogy gondolatköröket választ és fejt ki.
Az Akció munkacsoport pedig olyan megmozdulásokat vagy mások által kezdeményezett eseményeken való részvételeket szervez, amelyek a gondolatok, az elvek és az elkötelezett tettek formájában hoznak gyümölcsöt.

Tényleges eredményeink az általunk tett vagy katalizált teremtésvédelmi cselekedetek lesznek majd. Szerencsére tapasztalatunk szerint egyre nő a nyitottság a teremtésvédelmi gondolatok iránt. Fontos, hogy ezt a készséget megvalósítható lépéseket javasolva erősítsük, kössük össze sikerélményekkel.

A katolikus közösségek között már léteznek a teremtés megőrzése érdekében szerveződött csoportok. Ilyen például a Szentimrevárosi Egyesület Zöld kör szakosztálya vagy a pestszentimrei Családok Jövőjéért Egyesület. A Naphimnusz Egyesület feladatának tekinti az ilyen csoportok közötti tapasztalatcsere rendszeressé tételét, hogy a jó kezdeményezések gyorsan terjedhessenek.

Hisszük azt is, hogy egy ilyen nagy feladat megoldása Isten segítsége nélkül lehetetlen. Ezért kiemelten foglalkozunk a teremtésvédelem spiritualitásának, a hit és a teremtésvédelem kapcsolatának megvilágításán. Kidolgoztunk például egy „zöld lelki tükröt”, amely weboldalunkon elérhető.

Mivel az egyesület megalakulásának egyik okaként jelöltük meg a tevékenységünkbe való bekapcsolódás megkönnyítését, azzal zárjuk bemutatkozásunkat, hogy szeretettel várunk minden érdeklődőt a honlapunkon hirdetett eseményekre. Azok pedig, akik az egyesületben végzett munkájukkal akarnak segíteni, a honlapon megtalálják a tagfelvételi kérelem űrlapját.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .