A maradandó értékek igazi iskolája

Jézus óta, akit Szűz Mária és Szent József gondjaira bízott az Atya, a család elsődleges helyet foglal el a személy nevelésében. A család az emberiség maradandó értékeinek igazi iskolája. – XVI. Benedek pápa műholdon közvetített beszédében ezekkel a szavakkal foglalta össze a Mexikóvárosban tartott Családok VI. Világtalálkozója záró szentmiséjén a rendezvény központi üzenetét. A január 13-a és 18-a között zajló találkozó mottója így hangzott: A család az emberi és keresztény értékekre való nevelés színtere. A világtalálkozón XVI. Benedek pápát Tarcisio Bertone bíboros államtitkár képviselte. A rendezvényre negyvenöt országból érkeztek résztvevők – a záró szentmisén, amelyet a világ egyik legfontosabb Mária-kegyhelyén, a Guadalupei Miasszonyunk-bazilikában mutatott be, körülbelül harmincezer zarándok vett részt, és kétszáznál több pap koncelebrált. Hazánkat Bíró László családreferens, tábori püspök, Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke és felesége, valamint Puskás Balázs iskolaigazgató képviselte a rendezvényen.A családok világtalálkozóját II. János Pál pápa hívta életre 1994-ben, hogy segítse a különböző kontinensek családjainak párbeszédét, illetve hogy a keresztény családok együtt imádkozhassanak és tehessenek tanúságot a társadalomban betöltött szerepükről. Az első helyszín Róma volt – azóta háromévente a világ valamely nagyvárosában rendezik meg a találkozót. 1997-ben Rio de Janeiro, majd ismét Róma, Manila, Valencia és most Mexikóváros adott otthont a rendezvénynek. A záró szentmisén bejátszott üzenetében a pápa bejelentette: a következő, 2012-es találkozó helyszíne Milánó lesz, témája pedig A család, a munka és az ünnep. A hatnapos rendezvény – immár hagyományosan – három fő eseményre oszlott. Január 14-e és 16-a között teológiai és lelkipásztori kongresszust tartottak, amelyen több mint tízezren vettek részt a világ minden tájáról – főpásztorok, papok, szerzetesek, pasztorációval foglalkozó szakemberek és házaspárok.

A kongresszuson előadások, kerekasztal-beszélgetések, tanúságtételek által mélyültek el a résztvevők a családot középpontba állító témákban, mint a kapcsolatok és családi értékek a Biblia tükrében, a család és az emberi élet értéke, a szexualitás, a család nevelési hivatása, szerepe a társadalomban, vagy a családok az igazság és a béke szolgálatában. Szó esett a családot érintő szociális, gazdasági és politikai kérdésekről is, mint az emigráció, a globalizáció, a média hatása vagy a nemzeti politikák és törvényhozás, illetve az ENSZ és a nemzetközi szervezetek intézkedései. A kongresszust Ennio Antonelli bíboros, a Család Pápai Tanácsának elnöke, Norberto Rivera Carrera, Mexikóváros érseke és Carlos Aguiar Retes püspök, a mexikói püspöki konferencia elnöke nyitotta meg. Neves teológusok és egyetemi tanárok mellett felszólaltak családpasztorációval foglalkozó mozgalmak – a Regnum Christi, a Fokoláre, a Schönstatt és a Neokatekumenális Út – képviselői is.

Január 17-én, szombaton tartották a családok ünnepi találkozóját és fesztiválját. A nap központi eseménye a rózsafüzér imádság volt – a tizedeket zenei betétek, illetve mexikói és külföldi családok tanúságtételei választották el. A pápa apostoli áldását küldte a találkozó családjainak, illetve a résztvevők teljes búcsút nyerhettek. A vasárnapi ünnepi záró szentmise többek között spanyol, angol, olasz és francia nyelven folyt. A liturgia során több száz pár megújította házastársi fogadalmát. XVI. Benedek pápa videoüzenetében kiemelte: a keresztény családok a szentség útján járva teszik a legnagyobb szolgálatot a társadalomnak. A kihívásokra, amelyekkel ma szembe kell néznie a családnak és az emberi életnek általában, a legmegfelelőbb keresztény válasz, ha megerősítjük bizalmunkat az Úrban, és hitünket táplálva figyelmesen hallgatjuk Isten igéjét. Soha nem volt annyira szükség a keresztény családok tanúságtételére és nyilvános elköteleződésére, mint ma, hogy újra visszaállítsák az egy férfi és egy nő házasságának méltóságát, és rámutassanak a család pótolhatatlan értékeire. A pápa üzenetében sürgette a családokat támogató és elidegeníthetetlen jogaikat biztosító törvények létrehozását, hiszen ezek fontos feltételei annak, hogy a családok folytathassák rendkívüli küldetésüket. Egyetlen lény sincs önmagától: másoktól kaptuk az életet, és a másokkal való kapcsolatban, közösségben fejlődünk, tanulunk – mutatott rá beszédében XVI. Benedek pápa. – A család – amely a férfi és a nő felbonthatatlan házasságán alapul – az a környezet, ahol az ember méltósággal tud születni, növekedni és fejlődni. A család az a hely, ahol az ember igazán megtanul élni, megtanulja becsülni az életet és az egészséget, a szabadságot és a békét, az igazságot és az igazságosságot, a munkát, és megtanulja, mi az együttérzés és a tisztelet. A Szentatya beszéde végén a Guadalupei Szűz oltalmára bízta a világ családjait.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .