A magyar szellem láthatatlan múzeuma: Kiosztották a Magyar Örökség-díjakat – … hogy szebb legyen a föld

Ez alkalommal kitüntetésben részesült a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeuma, valamint igazgatója, Jósvainé dr. Dankó Katalin, Márk Gergely rózsanemesítő, Juhász Ferenc költő, Vértesaljai Antalné díszítőművész, Hóman-Szekfű: Magyar története, Tandori Károly matematikus (1925-2005) valamint a Nádasdy Alapítvány és az alapító, Nádasdy Ferenc.
A kitüntetettek köre „a magyar szellem láthatatlan múzeumát” alkotja – nevüket aranykönyv őrzi. Állampolgári jogon mindenki javasolhat kitüntetésre érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Magyar Örökség-díj bírálóbizottsága az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki, kulturális műsor keretében.

… hogy szebb legyen a föld

„Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld” – Mécs László versének e szavai jelentették Márk Gergely élethivatását. Az idén nyolcvanöt éves kertészmérnök az erdélyi Magyarrégenben született 1923. október 27-én. Tizennégy évesen kertésztanuló lett Marosvásárhelyen, majd Budapesten szerzett diplomát 1950-ben. Budaörs és Törökbálint határában, kéthektárnyi földterületen alakította ki pompás rózsakertjét. Fél évszázad alatt több mint hatszáz rózsafajtát nemesített. Minden magyar szentről, három évvel ezelőtt pedig II. János Pál pápáról is nevezett el rózsát.
A rózsákat nem egy évre, hanem évtizedekre ültetjük, ezért fontos, hogy olyan fajokat válogassunk össze, amelyek az adott éghajlati viszonyok között a legdíszesebb formájukat mutatják, és különleges gondozást nem igényelnek – ajánlja mindazoknak, akik e költőket megihlető virágokkal foglalkoznak. Az általa nemesített rózsákból száznegyvennégy állami elismerést kapott. 2000-ben és 2006-ban, Rómában, az Árpád-házi Szent Erzsébet és Lippay János emlékére nemesített rózsával nyert nemzetközi nagydíjat. A hazai rózsatermesztés és -nemesítés úttörőjét tavaly március 15-én a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Megérdemelten kapta most a Magyar Örökség- díjat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .