A magyar áldozatokért imádkoztak

Egyiptom valamennyi keresztény templomában imádkoztak az áldozatokért. III. Shenouda pápa pénteken döntött arról, hogy a kopt közösségek misét tartsanak e szándékra, és röviddel ezután az országban működő többi keresztény egyház is csatlakozott kezdeményezéséhez.

Kveck Péter,
a kairói magyar nagykövet szerint több mint tízmillió egyiptomi keresztény emlékezett meg és imádkozott a magyar áldozatokért.

A helyi rendőrség becslései szerint az észak-afrikai országban körülbelül hatezer ember hal meg évente közúti balesetekben. A magyarok iránt kifejezett együttérzés példátlannak mondható.

Az elmúlt hónapokban megerősödött Magyarország kapcsolata a kopt egyházzal. Az Egyiptomban februárban kirobbant zavargások után, amelyeknek
mivel vallási ellentéteket is felszítottak számos kopt keresztény áldozatuk volt, az Európai Unió történetében először országunk olyan nyilatkozatot adott ki, amely tételesen elítélte a keresztényüldözést.

Mindez hazánk soros európai uniós elnöksége alatt,
Martonyi János külügyminiszter kezdeményezésére történt. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes meghívására pedig augusztusban hazánkba látogatott III. Shenouda kopt pápa, és részt vett a Szent István-napi ünnepségeken.

 


 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .