A magas színvonalú zenei szolgálatért

Fotó: Merényi Zita

 

Fúvószene, ünneplőbe öltözött tanárok és diákok várták a bíborost az Őrmezőn található zeneiskolában, amely tavaly szeptembertől működik egyházi fenntartásban. A főpásztor látogatásának célja az volt, hogy megáldja az itt tanuló és dolgozó közösséget, és betekintsen az ország legnagyobb zenei intézményének életébe.
A Weiner Leó iskolában Mészáros Lászlóné igazgató köszöntötte a vendégeket, majd Erdő Péter imát mondott, és áldást kért az intézmény közösségére, valamint az épületre.
A főpásztor ezután kijelentette: Jézus tanítványainak azokká kell válniuk, akik kedvéért Isten nagyobb szeretettel és irgalommal tekint a világra. A világ világosságának kell lenniük; feladatuk, hogy megmutassák a botladozó embereknek, merre tegyék meg a következő lépést. Minél mélyebben foglalkozik valaki a tudománnyal, a művészettel vagy a közélettel, annál inkább látja, hogy az emberiség nemegyszer sötétben botorkál, vaktában cselekszik, és hibázik, mert nem világosak a fogalmai, nem érti a valóság mélyebb összefüggéseit. Szükség van arra, hogy az igazság és a szeretet megvilágítsa a következő lépést. A keresztény ember feladata, hogy a többi ember szolgálatára legyen ebben.
Erdő Péter hangsúlyozta, a Weiner Leó iskola fontos küldetést teljesít. „A művészet és a zene nem a hétköznapi logika szerint működik, ez a szív felségterülete. Ahogyan Pascal mondja, a szívnek is megvannak az érvei, melyeket az értelem nem ismer. Ezek az érvek pedig Isten felé mutatnak. A művészet útján is közelebb kerülhetünk hozzá, s ez az a nyelv, amit a hittől távol élő ember is megért és átérez.” Az elhangzó könyörgéseket az intézmény vezetői és tanulói olvasták fel, majd az iskola megáldása következett.
A látogatás ezután beszélgetéssel folytatódott. Erdő Péter bíborost az iskola vezetősége fogadta. A találkozón jelen volt Gyetván Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának főigazgatója, Oláh Gáborné főigazgató-helyettes, Oláh Gábor tanügyi igazgató, Hoffmann Tamás, a főváros XI. kerületének polgármestere, Rónaszékiné Keresztes Mónika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztosa, valamint Forgács Alajos, a Szent Gellért-templom plébánosa.
Erdő Péter a beszélgetés során elmondta: számít az iskolára abban, hogy a színvonalas zenei kultúra elterjedhessen a templomokban. „Tekintsünk a szekták zenei szolgálatára! A muzsika náluk megszólító erejű, vonzó, mozgósítja a szertartások résztvevőit, és kíséri őket a következő napokban is. Ehhez megfelelő szintű zenei kultúra szükséges. Szeretnénk, ha áttörést érhetnénk el ezen a téren, ha sikerülne elmozdulnunk a jelenlegi, meglehetősen amatőr szintről. „Jelentős igény van a színvonalas, fiatalos, ritmikus zenére. Ki tanulja meg ezt, ha nem azok, akik ide járnak? – tette fel a kérdést a főpásztor, majd így folytatta: – Budapesten megvalósítható lenne, hogy a különböző zenei stílusok jegyében színvonalas muzsika szóljon a vasárnapi szentmiséken. Ám ahhoz, hogy ezt elérjük, szakértő segítőkre van szükségünk” – fordult az iskolavezetés felé a főpásztor.
Erdő Péter arról is beszélt, hogy a főegyházmegye szeretné bevonni az iskolát a kántorképzés rendszerébe. Hangsúlyozta, hogy a képzés magas színvonalának biztosítása rendkívül fontos, tekintettel arra, hogy a falvakban gyakran a templom az egyetlen hely, ahol klasszikus zenét hallhatnak az emberek. A kántorok nyújtotta zenei szolgálat pedig a település kulturális megtartóerejét is növelheti.
A Weiner Leó iskola vezetői arról tájékoztatták a bíborost, hogy szívesen részt vesznek a főegyházmegye zenei életében, és bekapcsolódnak a 2020-ban rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülésbe is. Ennek szép alkalma lesz az az áprilisi koncert, amikor az iskola tanulói a Budapesti Vonósokkal közösen adják elő Beethoven C-dúr miséjét a budapesti Szent István-bazilikában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .