A lengyelek velünk vannak

Varsóban január 17-én több százan vettek részt azon a Magyarország melletti rokonszenvtüntetésen, amelyet a második legnagyobb lengyel politikai párt, a konzervatív Jog és Igazságosság parlamenti képviselői vezettek. Az Európai Bizottság (EB) székháza előtt tartott gyűlésen a sokaság lengyel és magyar zászlókat lengetve, „Isten, áldd meg a magyart!”, „El a kezekkel Magyarországtól!” kiáltások mellett követelte Brüsszeltől hazánk függetlenségének tiszteletben tartását. Arkadiusz Czartoryski parlamenti képviselő felolvasta az EB elnökének írt levelet, amelyet minden jelenlévő aláírt. Az egyik legjelentősebb lengyel főnemesi családhoz tartozó képviselő beszédében hangsúlyozta: „Magyarországnak elvitathatatlan joga saját fejlődési útjának megválasztása. Elképzelhetetlen, hogy az EB, amelynek nincs olyan demokratikus mandátuma, mint a magyar kormánynak, pénzbírságokkal zsaroljon egy szabad országot.”
Január 21-én, a budapesti békemenettel azonos időben Lengyelország több nagyvárosában is békés tüntetéseket tartottak a magyarok mellett. A megmozdulásokon számos párt és szervezet vezetői felszólaltak. A varsói magyar nagykövetség előtt tartott központi gyűlésen a lengyel mellett a magyar himnusz is elhangzott. Felolvasták a „drága magyar barátoknak” címzett, vezető politikusok tollából született és több ezer ember által aláírt kiáltványt, amelyben úgy fogalmaznak: „Amit elkezdtetek, egész Európa érdekét és javát szolgálja, és különösen a mi térségünk, a kommunizmus idején megtört Közép-Európa közös ügye. Együtt voltunk és együtt is maradunk!” Ismertették a magyarországi lengyel közösség levelét is, amely a budapesti békemeneten való részvételre szólította fel a hazánkban élő lengyeleket. A szervezők bejelentették, hogy a világhálón is folytatják az aláírásgyűjtést, és további rokonszenvtüntetéseket terveznek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .