A legjobb egyházi iskolák

Megjelent a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról. Az egyházi gimnáziumok rangsorát, akárcsak tavaly, idén is a fővárosi Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti. A szintén budapesti Piarista Gimnázium a tavalyi ötödik helyről a dobogó második fokára ugrott, míg a harmadik helyen a tavalyi második, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium áll. A negyedik a Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Gödöllő), az ötödik pedig a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium (Budapest) lett.
„Összesen huszonkét egyházi iskola jutott be a legjobb száz közé, ebből nyolc az első ötvenbe. E huszonkét intézményből tizenhét a Katolikus, három a Református, kettő az Evangélikus Egyházhoz tartozik. A régi iskolarendek által fenntartott gimnáziumok közül kettő-kettő jutott be a top 100-ba a bencésektől, a ciszterciektől és a ferencesektől, egy-egy a jezsuitáktól, illetve a premontreiektől” – olvasható a kiadványban, amelyből az is kiderül: a huszonkét egyházi gimnáziumból csupán hét budapesti, a többi vidéki.
Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor? Ahogyan az előző években, úgy idén is figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre, főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.
„Tudatában vagyunk annak, hogy az iskolák munkája ennél sokkal komplexebb, és eredményességük számos más – gyakran nehezebben mérhető – tényezőben is megmutatkozik. Ezért a szülőknek és a diákoknak azt javasoljuk, hogy az intézmények megítélésénél vegyenek figyelembe a középiskolákról rendelkezésre álló további információkat is, mint ahogy a top 100 iskola bemutatása során mi is többről szólunk, mint a puszta rangsorokról” – olvasható a HVG kiadványában.

Forrás: Eduline.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .