A kubai egyház a foglyok szabadulásáért

A havannai érsekség július 7-i közleménye igazi szenzációt keltett. E szerint a kubai kommunista kormányzat összesen ötvenkét politikai foglyot szándékozik szabadon engedni. Ezek egy részét 2003-ban ítélték hosszú börtönbüntetésre. Az első öt fogoly azonnal szabadult is. A többiek „három vagy négy hónapon belül” nyerik vissza szabadságukat.

Ez a kubai katolikus egyház nagy sikere. Az egyházi vezetés májusban tárgyalni kezdett Raúl Castro államelnökkel a politikai foglyok ügyében. Előzőleg egy fogoly, Orlando Zapata belehalt az éhségsztrájkba, majd több társa a tiltakozás ugyanezen módját választotta. A kommunista kormány nem feszítette tovább a húrt: visszavonta az Asszonyok fehérben mozgalom tüntetéseinek tilalmát, javított a politikai foglyok helyzetén, majd egy foglyot kiengedett.

Közvetlenül a hír bejelentése előtt Jaime Ortega bíboros érsek, Raúl Castro, valamint a kubai és a spanyol külügyminiszter tárgyalt. A spanyol Miguel Angel Moratinos külügyminiszter felajánlotta, hogy a szabaduló foglyokat Spanyolország befogadja. A kubai bíboros igyekszik azon is dolgozni, hogy az Egyesült Államok kubai blokádját feloldják. A közelmúltban Havannában járt Francis George bíboros, az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciájának elnöke, és zárt ajtók mögött tárgyalt Ortegával. Hírek szerint az amerikai bojkott feloldásának lehetősége volt a fő téma.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .