A közös munka eredménye

A látogatóközpont, melynek alapkövét idén májusban rakták le, a görögkatolikus hitélet sajátosságait ismerteti meg majd az érdeklődőkkel. A 360 négyzetméter alapterületű épület mostanra érte el legmagasabb pontját. A 195 millió forint értékű beruházást a város 70 millió forinttal támogatta, a fennmaradó összeg pedig a hívek adományaiból gyűlt össze.
Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita az ünnepi szentbeszédében a napi evangéliumról elmélkedett, amelyben Jézus látszólag elutasító volt egy, a gyermeke meggyógyítását kérő asszonnyal. „Amikor úgy érezzük, hogy az Úristen elutasít, és sokszor nem is kapjuk meg azt, amit kérünk, jusson eszünkbe ez a történet. Fontos ugyanis, hogy ne veszítsük el a türelmünket és a hitünket, ne forduljunk szembe Istennel! – hangsúlyozta a főpásztor. – Alázatosan kell az isteni titkokra tekinteni, és bízni akkor is, amikor semmit sem értünk. Hiszen csak kérni kell, és adatik, ha bízunk abban, hogy Isten végtelenül szeret minket. Az evangélium világosan beszél: nincs olyan kérés, melyet ne hallgatna meg Isten. Minden imádságunk a fülébe jut, csak nem biztos, hogy úgy adja áldását az életünkre, a vágyainkra, ahogyan mi szeretnénk. A kérdés tehát az, hogy elfogadom-e, amit Istentől kapok? – fejtette ki Kocsis Fülöp, majd hozzátette: a Közel-Keleten járva nagyon szép volt látni, hogy milyen erős az ott élő keresztények hite. Pedig a körülményeik egyáltalán nem segítik a kereszténységük megélését, valóságos vértanúságot kell vállalniuk a hitükért – mondta a főpásztor.
Az ünnepi szent liturgia körmenettel zárult; a negyedik evangéliumi szakasz az épülő látogatóközpont bejáratánál hangzott el. Ezután Kapin István parókus szólt néhány szót az építkezésről, amely véleménye szerint úgy halad, akár egy szent liturgia: mindenki figyel a másikra, és együtt örül a közös munka eredményének.
A szertartás végén megáldották a bokrétát, amelyet elhelyeztek az épület legmagasabb pontján. A tervek szerint a látogatóközpont jövő tavasszal nyitja meg kapuit a hívek és az érdeklődők előtt.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .