A közönség választja ki a díjazottakat

A kizárólag a közönség szavazatai alapján odaítélt elismerést olyan színművészek, rendezők és írók vehetik át, akik az idei évben közreműködtek hazai film vagy színdarab létrejöttében, illetve önálló kötetet publikáltak. A voksok a következő kategóriákban adhatók le: az év írója, az év színésze, az év színésznője, az év rendezője, a legígéretesebb fiatal tehetség díja, illetve életműdíj.
A szavazatok leadása érvényes e-mail-címen keresztül történik: a díjra érdemesnek talált művész vagy művészek nevét az aranymedaldij@gmail.com címre kell elküldeni, a kategória megjelölésével. A szavazási időszak első napja: október 20. A szavazatok fogadása november 20-án, éjfélkor zárul. Ebben az időszakban a főváros VII. kerületében, Erzsébetvárosban található Bethlen Téri Színházban is leadhatók a voksok, szavazóurnába dobott papírlapok segítségével. Az Arany Medál-díj többek között azért unikális elismerés, mert nincs előzetes jelöltlistája, sem kuratóriuma vagy zsűrije. Az összes olyan, a díjra érdemesnek ítélt színészre, íróra és rendezőre szavazni lehet, aki az idei naptári évben művészi produktumot hozott létre.
A szavazók között értékes könyvnyereményeket sorsolnak ki a Helikon és az Európa könyvkiadók, valamint a Libri jóvoltából, a két kiadó őszi újdonságaiból. A részletekről később tájékoztatjuk a voksolókat és a sajtót. A díjakat decemberben, az Arany Medál-gálán, Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser moderálásával adják át.
Az Arany Medál díj az utóbbi tizenegy évben sikerrel működik, az elmúlt évek során több tízezer, olykor százezer szavazat alapján ítélték oda az elismerést egy-egy díjazottnak. A szervezők remélik, hogy a szavazói kedv 2019-ben sem hagy alább, sőt, talán minden eddiginél többen lesznek az Arany Medál díj szavazói. Az idei évtől az eddigiek mellett egy új médiapartnere is van a kitüntetésnek: az Új Forrás irodalmi folyóirat. A kezdeményezéssel együttműködik a debreceni Apolló Mozi is.
A tavalyi év elismertjei: Darvasi László író, Rudolf Péter, Ónodi Eszter, Herr Szilvia és Csernus Mariann színművész, valamint Herendi Gábor filmrendező. Az utóbbi kilenc évben Arany Medál díjban részesült – mások mellett – Nádas Péter, Dragomán György, Száraz Miklós György, Vámos Miklós és Háy János író, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Básti Juli, Halász Judit, Kulka János, Osváth Judit, Schneider Zoltán, Huszárik Kata és Martinovics Dorina színművész, valamint Enyedi Ildikó, Szász János, Till Attila és Zomborácz Virág filmrendező.
A díj nonprofit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár. Alapítója Mészáros Márton kulturális újságíró és szerkesztő, a Premier művészeti magazin főszerkesztő-helyettese.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .