A kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett ünnepi vetítésen felszólalt a vendéglátó, Spányi Antal megyés püspök, Tőkés László református püspök, valamint az alkotópáros is. A film forgatókönyvírója és egyik rendezője, Petényi Katalin elmondta: a filmmel emlékezni és emlékeztetni szeretnének a kommunizmus áldozataira, hiteles képet adni a szenvedésekről, a megpróbáltatásokról és vértanúságokról, ugyanakkor a kollaborálásról és az árulásokról is. Drámai sorsok és katartikus életutak leplezik le a diktatúra természetét, a félelem eluralkodását.


Az alkotók példaértékű sorsokat mutatnak be, amelyek a hit és a helytállás bizonyítékai, és sokaknak erőt adnak. A film egyszersmind rendkívül fontos történelmi látlelet is. Több mint két évig kutattak a bukaresti archívumokban; egy történészcsoport dolgozott Erdélyben és egy másik Magyarországon, hogy feldolgozza a korábban még soha nem látott dokumentumokat, és összegyűjtse a hozzáférhető információkat – mondta a film rendező-producere, Kabay Barna.

A filmben fontos szerepet játszik Márton Áron gyulafehérvári püspök, akinek karizmatikus személyisége és élete eddig ismeretlen dokumentumok, a Securitate megfigyelései és a környezetébe beépített ügynökök tevékenységének tükrében bontakozik ki. A film mély empátiával állít emléket a 1956-os magyarországi forradalom utáni erdélyi kivégzetteknek is, valamint azoknak az áldozatoknak, akik ártatlanul töltöttek hosszú éveket különböző börtönökben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .