A komáromi bencés rendház ügye

Az alábbiakban közreadjuk a Magyar Bencés Kongregáció közleményét a Magyar Bencés Kongregáció komáromi székhelyű rendházának ügyében a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációja által meghozott döntés tárgyában.
A Magyar Bencés Kongregáció komáromi (Komárno, Szlovákia) bencés rendházát és a hozzá tartozó tulajdont a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációja 2015. november 13-án egy (Prot. N. 17421/ 1990. számú) döntéssel megszüntette, és a Nagyszombati főegyházmegyének adta. A döntést tartalmazó dokumentum másolati példányát Budapesten, az Apostoli Nunciatúrán vettem át 2015. december 11-én.
A Magyar Bencés Kongregáció prézes apátjaként Notker Wolf OSB prímás apáttal, a Bencés Konföderáció legfőbb elöljárójával egyetértésben kijelentem, hogy a révkomáromi házunkra és javaira vonatkozó dekrétumban foglaltakat nem tudom elfogadni. Kérem a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációt, hogy vonja vissza a Komáromi Bencés Házra és javaira vonatkozó dekrétumot. Ellenkező esetben a Szentszék illetékes szerveinél keresni fogom a jogorvoslatot, amely a kánonjog alapján a rendet megilleti, és pedig a kánonjogban előírt módon, eszközökkel és határidőben, beleértve a dekrétum végrehajtásának a felfüggesztését is.
Abban reménykedtem, hogy a megszentelt élet évében és az irgalmasság szentévében a Nagyszombati főegyházmegye és a Magyar Bencés Kongregáció közti feszültséget a jubileumi évek lelkületében fel tudjuk oldani.

Kelt Pannonhalmán, 2015. december 14-én
Várszegi Asztrik OSB,
a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja,a Komáromi Szent Benedek Rendház legfőbb elöljárója

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .