A kocka bűvöletében

A 3D-s logikai játék negyven éve, a hetvenes évek közepén született, eredeti neve bűvös kocka volt, a szabadalmi leírásban térbeli logikai játékként szerepel. A játék célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást, vagyis minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek. Kezdetben nem lelkesedtek érte az állami vállalatok, de a feltaláló nem csüggedt, 1977-ben tizenkétezer bűvös kocka gyártása kezdődött meg belföldre. A fordulópontot az jelentette, amikor a kockát bemutatták a nürnbergi játékvásáron. Az Observer című lap 1979. június 17-i számában Hatoldalú varázslat címmel jelent meg róla cikk, s onnantól kezdve nem volt megállás, a „bűvös kocka” önálló életre kelt. Természetesen nem ment minden zökkenőmentesen, de Rubik Ernő sosem adta föl. 1982. június 2-án rendezték meg az I. Rubikkocka- világbajnokságot Budapesten. Tizenkilenc országból érkezett egy-egy versenyző, a győztes a vietnami- amerikai Minh Thai lett, időeredménye 22,95 másodperc. Torontóban 2003 augusztusában éledt újra a hagyomány, azóta kétévente mérik össze tudásukat a kockaforgatók. A legutóbbi vb tavaly volt Las Vegasban, ahol az 1995-ös születésű ausztrál Feliks Zemdegs diadalmaskodott, aki mindössze 8,18 másodperc alatt állította alaphelyzetbe a kockát.

A számos díjjal kitüntetett szobrász, építész, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár Rubik Ernő július 13-án ünnepli hetvenedik születésnapját. Isten éltesse!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .