A kőcipő mögötti birodalom

Cipőbirodalom. Két nagy épületben a „család cipőboltjaként” működő, Dr. Lupó nevű bolt minden korosztályt kiszolgál. Külön-külön részleg várja a férfiakat, a nőket és a gyerekeket. Vannak olcsóbb és márkásabb, drágább modelljeik. A némely részletében meséket idéző üzletegyüttesben sport- és szabadidőruhákat is kínálnak. Az udvaron étterem, méghozzá nem is akármilyen, kínálatában fontos szerepet kap a hagyományos, fatüzelésű kemencében készült langalló és pogácsa. Miközben a szülők vásárolnak, a gyerekek az üzlet különleges lakóival, az apró állatkertben élő állatokkal ismerkedhetnek.

Tulajdonosuk fontosnak tartotta, hogy a gyerekek minél közelebb kerüljenek a természethez, ezért vannak a gyűjteményben egzotikus állatok, például leguán vagy nagy sándorpapagáj. De lakik itt mosómedve, emu, bárány és szamár. Népes baromfiudvar él kint, még a pávák is beilleszkedtek közéjük. Az üzlet nem csak a vásárlókat fogadja, szívesen látnak óvodai és iskolai csoportokat is. A gyerekek rossz időben sem unatkoznak, van játéksarok és hozzáértő felügyelet.

 

Vargáné Steininger Hajnalka műszakvezető óriási lelkesedéssel beszél feladatairól. Szeret az emberek között sürögniforogni. Az ilyenfajta munkához emberismeret, tapintat és figyelem kell. Tizenegy éve van az 1992-ben alapított cégnél. Akkor a cipőüzlet egy huszonöt négyzetméteres helyiségből állt. Ma kétezer négyzetméteren várják a vásárlókat. Büszkék is Rábapatyon a családok cipőboltjára, amely egyre ismertebb, többek között internetes kereskedésüknek köszönhetően. Nemcsak a környékbeliek, hanem a távolabb élők között is sok visszatérő vendégük van. Mielőtt kivinne a világ legnagyobb kőcipőjéhez, Hajnalka elmondja, hogy ősszel és tavasszal óriási cipőbörzét rendeznek, ahol az évről évre nagyobb létszámban érkező érdeklődők akár az egész napot is tartalmasan eltölthetik, hiszen színvonalas zenei programokkal, műsorokkal és természetesen jelentős árengedményekkel várják őket. Aztán büszkén odaáll a kőcipő mellé, és onnan sorolja a Guinness-rekordok könyvében is szereplő tárgy adatait. Édesapja bakancsáról mintázta meg egy körmendi kőfaragó a világ legnagyobb kőcipőjét. Műkőből, mészkőből és márványból készült. 365 centiméter hosszú, 140 centi széles és 210 centi magas, súlya öt tonna.

A rábapatyi cipőbolt mostanára méltó lett a gulliveri lábbelihez. Felnőtté vált: életkorban, szakértelemben, szeretetben. Talán ezért tudnak többet adni itt, mint másutt. Ősszel visszavárjuk, int utánam a műszakvezető hölgy, és tudom, jönni fogunk, mert a feleségem cipőmániás. Bár melyik nő nem az?

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .