A kiengesztelődés szolgálatában

Fotó: Loósz Róbert

 

Homíliájában a püspök a döntés lelkületéről beszélt az evangélium tükrében. „Kimondani az igent Isten akaratára, kimondani a nemet a világra, egyértelműen és mindig ugyan­úgy. Kimondani az igent: ez döntést jelent egy értékrend mellett, és egy életpálya választását. Jelentheti azt is, hogy föllobbant a vágy a szívemben valami iránt, amit szeretnék megvalósítani, amire az életemet tenném fel” – fogalmazott Udvardy György, és emlékeztetett arra, hogy Jézus is kimondta az igent, amikor követte az Atya akaratát. A papszenteléskor kimondott igenről szólva a püspök úgy fogalmazott: „ebben az igenben ott van a megváltás műve”.
„Arra vállalkoztok, hogy teljesen átadjátok magatokat Krisztus szolgálatának. Pontosabban arra, hogy ő szolgálhasson bennetek, teljesen szabadon, maradéktalanul, minden megkötözöttségtől mentesen – folytatta a főpásztor. –Arra vállalkoztok, hogy Krisztus módjára éljetek.”
Ezután a szentleckében elhangzott üzenetre hívta fel a szentelendő diakónusok figyelmét: „A második korintusi levélben Pál apostol azt mondja: Krisztus szeretete sürget minket. Ez a sürgető szeretet van jelen az Egyházban, papjainkban és a ti szívetekben is, amikor kimondjátok, hogy az Egyház papjaiként akartok élni és szolgálni.” Udvardy György hozzátette: ez a szentírási részlet mindent összefoglal, ami lényeges, és hangsúlyozza azt is: fontos, hogy ne csak magunknak éljünk, hanem egyre inkább annak, aki életet ad.
Az Egyház papjainak feladata, hogy krisztusi szemmel nézzék az embert és küzdelmét, vágyait; így tekintsenek a fiatalra, a betegre és az egészségesre egyaránt. Úgy lássanak, ahogyan Krisztus néz bennünket, aki az Atyától jön, és aki az Atya szeretetét fedi fel előttünk. Ez messze túlmutat az emberi megfontolásokon – hangsúlyozta a pécsi főpásztor.
A papi szolgálatról elmélkedve így fogalmazott: „Isten ránk bízta a kiengesztelődésről szóló emberi tanítást. Mindaz, amit mondotok és amit tesztek, az evangélium hirdetése, értelmezése, a katekézis, a személyes beszélgetések, mind-mind arra kínálnak alkalmat, sőt, arra szólítanak fel és sürgetnek benneteket, hogy a kiengesztelődésről szóló tanítást hirdessétek, s így e világnak bőséges élete legyen. Most arra várunk, hogy az Egyház színe előtt kimondjátok: az igen emberei akartok lenni. Minden kétséget kizáróan, leborulva az Úr előtt, majd fölkelve immár új teremtményekként, az Egyház papjaiként.”
A leborulás és e vállalás kimondása után Udvardy György megyéspüspök pappá szentelte Kárász Gábor, Kovács József és Molnár Erik diakónusokat, majd a papszentelésre összegyűlt papok és hívek sokaságával együtt megünnepelték az Eucharisztiát.
Máger Róbert irodaigazgató-helyettes ismertette a frissen szentelt áldozópapok első szolgálati helyeit: Udvardy György megyéspüspök döntése alapján Kárász Gábor a szekszárdi, Kovács József a komlói plébániára, Molnár Erik pedig a pécsi Jézus Szíve-plébániára kapott kápláni kinevezést.
A papszentelési szentmise végén a pécsi püspök kérte és kapta meg elsőként újmiséseitől a papi áldást.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .