Latin nyelvű rádiós hírműsor indult

Fotó: Vatican News

 

A Hebdomadae papae, vagyis A pápa hete című latin nyelvű hírműsor minden szombaton 12 óra 32 perctől hallható, ismétlésben pedig vasárnap délután fél 6-tól, a Vatikáni Rádió olasz csatornáján. A Vatikán bejelentése szerint a latin hírműsort a Vatican News portálon is közzéteszik majd, fordítással kiegészítve. Az első latin nyelvű adás videofelvétele már látható a legnagyobb közösségi videomegosztó portálon.
„Nem nosztalgiázásról van szó, hanem kihívásról” – mondta Andrea Tornielli, a vatikáni Kommunikációs Dikasz­té­rium főszerkesztője. A latin hírek szövegét a vatikáni Államtitkárságon működő latin szekció munkatársai írják. E hivatal évszázadokon át a szentszéki dokumentumokat, okleveleket írta és fordította latinra. Ma olyan feladataik vannak, mint például a mindenkori pápa Twitter-üzeneteinek fordítása. A @Pontifex_ln latin nyelvű Twitter-fióknak több mint 900 ezer követője van.
Éppen e népszerűségből eredt az ötlet, hogy a hét legfontosabb, Ferenc pápával kapcsolatos eseményeiről latinul is számoljon be a Vatikáni Rádió. A modern kifejezések fordítása nem jelent problémát: a labdarúgó-világbajnokság latinul Certaminibus Mundialibus Sphaeromachiae lett, az öngyilkos merénylő volontarius suis interromptor, az internetes női influencer pedig concitatrix.
Vatikán állam hivatalos nyelve a mai napig a latin, még akkor is, ha Ferenc pápa és a vatikáni bíborosok a latint leginkább a szentmisében használják. XVI. Benedek pápáról viszont köztudott, hogy előszeretettel és jól beszél latinul. A Vatikán területén a bankautomatákon is latinul szerepelnek első helyen a menüpontok.
I

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .