A keresztény egység szent ügyéért

 

A bíboros hangsúlyozta: Jézus kijelenti, hogy aki a tanítványok között első akar lenni, az legyen mindenkinek a szolgája. Másutt is arról beszél, hogy az elsőségnek, a vezetésnek az ő tanítványai körében szolgálatnak kell lennie. Tehát nem utasítja el teljesen, hogy ezen a világon látható, szervezett népet gyűjtsön egybe, „de ez a választott nép nagyon másmilyen, mint az e világi országok” – fogalmazott, majd arról beszélt:

 

„Tanulhatunk a kultúrából, nem is tudjuk elfelejteni azt a kort, amelyben élünk, fogalmaink is azok, amelyek a világban használatosak. Mégis mindezt szerényen és kritikusan kell alkalmaznunk az egyházra. Tudnunk kell, hogy nem egyszerűen mi építünk vagy alkotunk egy hatékonyabb szervezetet, hanem bármit is teszünk szervezésben vagy technikában, végül mégiscsak a Szentlélek az, aki az egyházban működik, mi pedig csak nagyon alázatos eszközei lehetünk.”

 

Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, a MEÖT alelnöke igehirdetésében kiemelte: Pál apostol arra kérte a korinthusiakat, hogy jussanak egyetértésre. Ezzel nem uniformizálni akarta a már akkor is sokszínű kereszténységet, csupán hangsúlyozta, hogy egyeknek kell lenniük a Jézus iránti feltétlen hűségben és a neki való engedelmességben.

 

Megjegyezte: a Kálvin téri templomban az úrasztalához összegyűjtött ajándékok mind Jézusra utalnak, így a szent könyvek, az ikonok és a Szentlélek szimbólumát ábrázoló kép is Jézus igéjére hívja fel a figyelmet.


Az evangélikus elnök-püspök a kereszténységet Isten által „felülről szőtt köntösnek” nevezte, amelyet „Krisztus teste, az egyház hordoz”, s amelyen ugyan vannak szakadások, de az imádságok, illetve a keresztség összekapcsolják a hívők közösségeit. Ha felfedezzük a csodálatos egységet, amely „Krisztusban a miénk”, akkor a világ is el fogja hinni, hogy Krisztus Isten fia – tette hozzá, és hangsúlyozta: a kereszténység nem öncél, „azért vagyunk, hogy megmutassuk a világnak, hogy lehet sokféle embernek is együtt lenni, találkozni közös célokban”.

 

 A liturgiai szolgálatban részt vett Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, valamint az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetői. Az istentisztelet keretében Bogárdi Szabó István református püspök szolgálatával megáldották a Kálvin téri megújult református templomot.

 

A rendezvényen mások mellett jelen volt Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Szentes Tamás főpolgármester-helyettes és Bácskai János, a IX. kerület polgármestere.
Az idei ökumenikus imahét bibliai mottója Pál apostol Korinthusbeliekhez írt első leveléből származik: „Hát részekre szakítható-e Krisztus?” Az egyetemes imahét anyagát a kanadai ökumenikus csoport készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága, valamint a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által felállított nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.

 

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg. Először még csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották, és csupán az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt rajta. Az ökumenikus imahétre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy lefordítsák a helyi nyelvekre.

 

Az esemény Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket, és imádkoznak a keresztények egységéért.

 

MTI
Fotó: Kissimon István

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .