A keleti katolikus egyházak sajátosságai

A szófiai találkozón arra törekedtek, hogy megerősítsék a püspökök közösségét, illetve a különböző keleti hagyományok helyét Európában – hangsúlyozta Christo Projkov apostoli exarcha, a bolgár püspöki konferencia elnöke. Három teljes esztendőn át készültek a százötvenedik évfordulóra, és pontról pontra, nagy alapossággal átgondolták, mit jelent számunkra egyházi létünk. Az első két évben egyházuk történetével foglalkoztak a hit szempontjából, majd egyházuk jelenével a remény jegyében, az utóbbi hónapokban pedig figyelmüket a jövő felé fordították, főként a felebaráti szeretet szellemében. Szimpóziumot rendeztek a bolgár katolikus egyház történetéről, és szent liturgiát mutattak be Plovdivban és Szófiában.

A találkozón részt vett Leonardo Sandri bíboros, a keleti egyházak kongregációjának prefektusa, Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke, a lengyel születésű Januariusz Bolonek érsek, apostoli nuncius és Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök. Az első ilyen jellegű találkozót 1997-ben tartották, Hajdúdorogon.

 (CCEE)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .