„A katolikus szó ne csak egy jelző legyen”

Az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban megtartott ünnepi esemény az Úrangyala imádsággal kezdődött, majd a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Zeneiskola növendékeinek és tanárainak műsora következett.
Ternyák Csaba köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ilyen ünnepélyes keretek között találkozhat a régi és az új intézményvezetőkkel. Elmondta, az iskolák nemes versengésben állnak egymással. Az Egyház egyes esetekben a szülők, máskor az önkormányzatok kérésére vette át az iskolákat, így gyarapodott az intézmények száma, melyekben a vezetőkre úgy tekintenek, mint a Katolikus Egyház képviselőire. Az igazgatóknak figyelniük kell arra, hogy a katolikus szó ne csupán egy jelző legyen az intézmény nevében, hanem inspirációt adjon, irányt és utat mutasson a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.
A katolicitás jelenti az intézmény identitását, amelyért mindig a vezető felel – folytatta az érsek. – A keresztség a legfontosabb az életünkben, mert ezáltal váltunk az Egyház tagjaivá, s születtünk újjá, lettünk Krisztushoz tartozóvá. A pedagógusoknak példát kell mutatniuk a katolikus értékek és kultúra szellemében – hangsúlyozta. – Az a tapasztalat, hogy sok szülő azért íratja katolikus iskolába a gyermekét, mert érzi, hogy nem tudta megadni neki a vallásos nevelést. A gyerekek is hatnak a szüleikre, az Egyház tanítását sugározzák feléjük. Az Egyház segíteni akar, jobbá tenni az embereket, hogy ne pótlékokban keressék életük fontos kérdéseinek megoldását. A helyes válaszokat ugyanis csak Istennel együtt lehet megtalálni, elfogadva és viszonozva szeretetét, amely kiteljesedést ad az embernek.
Az érseki köszöntő után Németh Zoltán, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főigazgatóságának (EKIF) osztályvezetője egyenként szólította az igazgatókat, akiknek Ternyák Csaba egri érsek személyes szavak kíséretében adta át a kinevező okiratokat. Ezt követően ­Juhász Ferenc, az EKIF elnöke Ferenc pápa legújabb enciklikájának egy-egy példányát nyújtotta át a vezetőknek. A következő tanévtől egy újabb iskolát vesz fenntartásába az Egri Főegyházmegye: a fegyverneki Orczy Anna Általános Iskolát. Az ünnepségen az is kiderült, hogy a főegyházmegye a következő tanévtől újabb óvodák fenntartója is lesz, amelyek egy-egy iskola tagintézményeként működnek majd.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .