A katolikus egyház számokban

A Caritas in veritate enciklikájában XVI. Benedek pápa elítélte a demográfiai szabályozást, a fogamzásgátlást, az abortuszt, és az élet tiszteletének fontosságát hangsúlyozta. Enciklikájában a pápa leszögezte: az államok arra hivatottak, hogy elősegítsék a férfi és a nő közötti házasság által megalapozott családok egészséges fejlődését.

 A katolikus egyház hivatalos statisztikai adatait két évig tartó feldolgozás után közölték nemrégiben, így most még csak a 2009. december 31-i adatokat ismerhetjük.

A katolikus egyház tagjainak száma egymilliárd 180 millió, ez a világ népességének 17,42 százaléka.

A katolikus papok száma világszerte 410 ezer, ezernégyszázzal több, mint 2008-ban, de Európában 1674-gyel kevesebb. Az egyházmegyés papok száma 275 ezer, a szerzetes papoké 135 ezer, és utóbbiak száma csökken. Az egyházmegyés és szerzetes papnövendékek száma 117 ezer, 954-gyel nőtt, de Európában és Amerikában csökkent. Világi misszionáriusok háromszázhúszezren dolgoznak, a hitoktatók hatvannyolcezerrel többen vannak, mint előző évben, számuk több mint hárommillió.

A katolikus egyház hatvannyolcezer óvodájába több mint hatmillió gyermek jár. A közel kilencvenháromezer iskolában harmincmillió alsó tagozatos diákot, negyvenkétezer iskolában tizenhétmillió felső tagozatost, valamint kétmillió nagygimnazistát nevelnek. A katolikus egyetemek hallgatóinak száma hárommillió. Minden adat nőtt az előző évihez képest.

Az egyház 5558 kórházat tart fenn, 561 otthont leprásoknak, tizenhatezer otthont időseknek, krónikus betegeknek, kilencezer árvaházat, tizenkétezer bölcsődét, tizenháromezer házassági tanácsadó központot.

    (A Fides és a Magyar Kurír alapján)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .