„A szülés közösségi ügy”


Meggyőződésem, hogy a szülészetet és a nőgyógyászatot szét kell választani mondja a plébános. A szülés nem kórházba való, a szülő nő nem beteg. Leuveni és kanadai tapasztalataim egyaránt ebben erősítettek meg. Nyugaton ez már egészen természetes, míg nálunk zaklatják azokat a nőket, akik nem kórházban, hanem otthon vagy szülőotthonban akarnak szülni, és a segítőik is vegzálásnak vannak kitéve. Kanadában a pap meghúzza a harangot, amikor az egyházközség valamelyik családjában gyermek születik! Ott sokkal inkább közösségi ügynek tekintik a szülést, és sokkal örömtelibb esemény, mint nálunk. Ma egyre többet beszélünk arról, hogy a haldoklókat vigyük ki a kórházból, hogy az élet végét tegyük emberibbé, szebbé. Ugyanez a helyzet a szüléssel is: tegyük meghitté, ünnepivé a világrajövetel pillanatait is!

 Az egyetemen a közelmúltban egy bábákról írt doktori dolgozatot bíráltam, és egyházközségünk egyik tagja is az otthon szülést választotta vagyis plébánosként és tanárként, etnográfusként egyaránt érint az ügy. A család évében mi lehetne fontosabb, mint hogy erről beszéljünk? Az élet legszebb ajándéka a szeretet és a szerelem; a szerelem gyümölcse, a gyermek érkezése pedig szinte fel nem fogható öröm. Fontos lenne, hogy a szülés csakugyan boldogító élmény lehessen a kismamák számára. És tennünk kell ezért.

Az egyházat mindenki kibicnek tekinti ebben az ügyben, pedig van mondanivalója és lehetne szerepe az egészségesebb szemlélet kialakításában. Sőt, szerintem egyházmegyénként szülőotthonok alapítására lenne szükség, amelyek nyugodt körülményeket és megfelelő spirituális hátteret biztosítanának a szüléshez.

A mintegy nyolcvan képet bemutató kiállítás úgy visz közel a megtestesülés csodájának misztikus varázsához, hogy közben nem tolakodó vagy illetlen. Fontosnak tartom, hogy sokan lássák, és megérintse őket a mondanivalójuk hangsúlyozza Dénes Zoltán újirázi plébános.

„Mi, a kiállítás szervezői kisgyermekes, nagyobb gyermekes, várandós édesanyák vagyunk, akik hisszük, hogy a szülés, a világrajövetel pillanatai egy életre elkísérik az újszülöttet, az édesanyját, aki világra hozta, és az egész családot. Magyarországon és külföldön intézményen kívül szült édesanyák fényképeiből készítettünk kiállítást. A háborítatlan szülés felemelő pillanatait szeretnénk megmutatni… Bár a képek otthon készültek, mi a háborítatlan szülésért dolgozunk, amely kórházban is megvalósulhat” írják a szervezők a kiállítás honlapján.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .