A jövő családjaiért

A Tahitótfaluban lévő Szív Lelkiségi Központ adott otthont június 14. és 19. között a kamasz lányokat megszólító programnak, amelyet idén először szerveztek meg. A Bíró Ferenc jezsuita alapította társaság hivatása, a szociális, karitatív munka mellett kiemelten a lelkigyakorlatok vezetése. E mostani program azonban sokkal inkább nevezhető lelki tábornak, hiszen ahogyan Bozsó Julianna, a lelkiségi központ vezetője és a program szervezője megfogalmazta: „Mindig szüksége van arra az embernek, hogy állapotának, korának megfelelő formában elvonuljon, tudatosítsa létét. A fiatal lányoknak nem elég hagyományos lelkigyakorlatot tartani, hanem azt praktikus ismeretekkel is alá kell támasztani. Bár rendszeresen vannak nálunk fiatalok, gyerekek a családos lelkigyakorlatok alkalmával, most kifejezetten a kamasz lányoknak szeretnénk lelki útmutatást és gyakorlati, praktikus segítséget adni a női szerepekkel kapcsolatban.” Ennek megfelelően számos dologból kapnak ízelítőt a fiatalok ez alatt a néhány nap alatt: kipróbálhatják a kézügyességüket, lesz például üvegfestés és képeslapkészítés; együtt sütnek-főznek, készítenek mézeskalácsot; lesz kirándulás, ahol ősmagyar állatokhoz kerülhetnek közel a lányok; és természetesen fontos szerepet tölt be a programban a beszélgetés, az elmélkedés is, többek között a Teréz anyáról szóló film kapcsán is. „Sok mindent szeretnénk adni a lányoknak, ismereteket a nőiségről, formálni az ízlésüket, erősíteni a magyarságtudatukat, de elsősorban a jelen és a jövő családjait szeretnénk segíteni – mutatott rá Bozsó Julianna. – Ugyanakkor fontosnak érezzük, hogy a gyerekek, a lányok ne kallódjanak nyáron, hanem lelki és tapasztalati ismeretekkel gazdagodjanak, így is segítve a családokat, a szülőket gyermekeik keresztény nevelésében. Csak jelképes összeget kell a részvételért fizetni, hogy valóban mindenki lehetőséget kaphasson. Annyiféle tábor van, de sok gyerek otthon unatkozik, mert a szülőknek nincs miből befizetni a drága programokra.

A huszonöt fős tábort három fiatal testvér vezeti, akik hagyománnyá szeretnék tenni a kamaszokat megszólító nyári programot. „Részt vesznek olyanok, akiknek szülei jártak nálunk lelkigyakorlaton, s most a gyermekük jön hozzánk – tette hozzá a szervező testvér. – Úgy érzem, az is lényeges összetevője a programnak, hogy bizalommal fordulhatnak hozzánk a szülők, tudják, hogy itt valami jót fognak kapni a fiatalok. Így a tábor a folytonosságot is segíti, megalapozva a most felnövő nemzedék lelkigyakorlatozását.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .